De route & uitpijlen
Bij het uitzetten van route(s) moet je rekening houden met een aantal zaken:
- Afstand(en): bedenk hoeveel afstanden je wilt aanbieden en zorg dat de afstand ook klopt met wat je communiceert.
- Bewegwijzering: één van de belangrijkste onderdelen is goede bewegwijzering. Als minimale eis wordt daarom gehanteerd dat routes duidelijk zichtbaar worden gemarkeerd met pijlen, linten of GPS, tenzij de weg- en/of terreinbeheerder anders voorschrijft.
- Zwaarte: de zwaarte van een route wordt bepaald door de lengte, het aantal hoogtemeters en de ondergrond (bij mountainbiken). Veel deelnemers zullen de uitdaging waarderen, maar maak de route niet té zwaar, de weersomstandigheden kunnen namelijk ook veel invloed hebben. Veel wind bij een wegtocht of een natte ondergrond in het bos maken de route een stuk zwaarder. Het aanbieden van meerdere afstanden zodat deelnemers kunnen kiezen wordt daarom door veel organisatoren gedaan;
- Veiligheid: toertochten vinden in bijna alle gevallen plaats in de openbare ruimte; op de weg en in het bos kom je dus andere weggebruikers tegen. Hou hier rekening mee en waarborg de veiligheid zo goed mogelijk. Meer hierover vind je op de pagina over veiligheid.
- Aantrekkelijkheid: hoe aantrekkelijker de route, hoe meer deelnemers je kunt verwachten. Zorg voor veel afwisseling, zoals een gevarieerde omgeving voor racefietsers en diverse ondergronden en een mix van singletracks en brede paden voor mountainbikers.
- Vergunningen: meld jullie tocht altijd bij de gemeentes waar de tocht doorheen gaat. Meer over het aanvragen van een vergunning lees je op de pagina over vergunningen.
Niet alleen de lengte van je tocht beïnvloedt hoe zwaar hij is, ook het aantal hoogtemeters, de ondergrond en het weer spelen een rol.
Uitpijlen van de route
Voor het daadwerkelijk uitpijlen van de gekozen route(s) is het aan te raden een routecoördinator aan te wijzen die zorgt voor:
- Voldoende vrijwilligers om de routes uit te pijlen
- Voldoende pijlen, splitsingsborden, waarschuwingsborden, bevestigingsmateriaal, gereedschap (deze kun je bestellen in de NTFU-webshop)
- Goede routebeschrijving en/of routekaart en richtlijnen hoe gepijld moet worden + eventuele afspraken met landeigenaren over het vastmaken van de pijlen
- Duidelijke afspraken over tijdstip van uitzetten en ophalen van de pijlen
- Een routebeschrijving en/of routekaart voor deelnemers (zorg dat er bij inschrijfbureau een klein kaartje voor onderweg ligt voor als je verkeerd rijdt).
Advies
- Gebruik bij het bevestigen van de pijlen tyraps.
- Pijlborden tussen de 25 en 40 meter voor de kruising.
- Bordjes tussen de 0,6 en 1 meter vanaf de wegkant. Indien mogelijk op ooghoogte aan een paal.
- Op rechte stukken om de 2 km een herhalingsbord plaatsen of routeaanduiding op boom of paal bevestigen bij een toertocht. Bij een MTB tocht om de 750 meter.
- Splitsborden tussen 100 meter en 25 meter voor de splitsing plaatsen.
- 50 meter na een splitsing (of afslaan) een bord plaatsen of routeaanduiding aan paal/boom bevestigen.