Mountainbikeroutes
Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, bijna 200 officiële MTB-routes en ongeveer 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. De NTFU behartigt de belangen van mountainbikers en zet zich in voor kwaliteit en veiligheid binnen de mountainbikesport.
Aanleg van routes
De aanleg van nieuwe mountainbikeroutes is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Vooral nieuwe smalle paden, specifiek gebouwd voor mountainbikers, zijn populair. Voor het aanleggen en onderhouden van deze singletracks is de betrokkenheid van clubs en onderhoudsgroepen, in de vorm van vrijwilligerswerk, enorm belangrijk. Door decentralisatie van natuurbeleid en bezuinigingen op beheerbudget hebben terreinbeheerders namelijk minder financiële middelen om MTB-routes mogelijk te maken.
Aansprakelijkheid
Het aanleggen en onderhouden van MTB-routes wordt door steeds meer vrijwilligers gedaan. Deze trailcrews zijn onmisbaar om kwalitatief goede, uitdagende en duurzame routes te garanderen. Daarom ondersteunt de NTFU jouw trailcrew met o.a. een modelcontract en de juiste verzekeringen. Sluit je een contract af met de terreinbeheerder, dan weet je dat de aansprakelijkheid goed geregeld is. Mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren en je wordt aansprakelijk gesteld, dan ben je daar via de NTFU voor verzekerd.
Classificatie
Voor mountainbikeroutes in Nederland biedt wielersportbond NTFU het classificatiesysteem aan. Net als op de skipistes, geeft een kleur aan hoe moeilijk de mountainbikeroute is: groen (makkelijk), blauw (gemiddeld), rood (moeilijk) en zwart (zeer moeilijk). Door de gekleurde borden kunnen mountainbikers beter bepalen of ze ervaren genoeg zijn voor de mountainbikeroute.
De NTFU ondersteunt verenigingen en stichtingen bij de aanleg en het onderhoud van mountainbikeroutes. Lees meer over het proces, kosten voor aanleg en onderhoud, standaard bebording én het beheer van MTB-routes.