Kenniscentrum

Ledenzaken

Ledenzaken

Een gezonde clubcultuur staat of valt met de inzet van de leden. Maar het zijn de bestuurders en trainers van wie gevraagd wordt het gedrag van hun leden positief te beïnvloeden. Hoe pak je dat aan? Je vindt hier tips voor bestuurders die aan de slag willen met een positieve clubcultuur.

Wat vinden jullie normaal?

Het pesten of buitensluiten van andere leden zal iedereen niet normaal vinden. Maar denk eens aan grappen over vrouwen, homo’s, lesbiennes of andere culturen. Daarnaast kan een situatie ontstaan waarin een lid zich seksueel geïntimideerd voelt. Is zulk gedrag binnen jullie vereniging bespreekbaar? En weet je wat je moet doen als zich onverhoopt wél zo’n situatie ontstaat? Ga hierover eens het gesprek aan met elkaar. Ter inspiratie kun je de website www.sportplezier.nl bekijken. 

Je vereniging onder de loep

Bovenstaande vragen voelen wellicht wat ‘ver van je bed’, maar het zijn wel hele basale vragen over de sfeer op jullie vereniging. Neem daarom ook eens je eigen vereniging onder de loep. Voelen leden zich bijvoorbeeld thuis bij jullie vereniging? Komen ze met plezier naar de clubritten? Hebben ze het gevoel altijd bij het bestuur terecht te kunnen met twijfels, ideeën of feedback? Weten (nieuwe) leden eigenlijk wat jullie met z'n allen normaal en niet normaal vinden? Spreken jullie elkaar op aan op gewenst én ongewenst gedrag? En gebeurt dat op een respectvolle en positieve manier? Wellicht zetten deze vragen je aan het denken over jullie verenigingscultuur, de gemaakte afspraken en/of je rol als bestuurslid. Leg je (bestuurs)leden de vragen eens voor, daar komen vast leuke, soms moeilijke, maar ongetwijfeld altijd waardevolle gesprekken uit.