Ledenwerving en behoud

Wat willen je leden

Wat willen je leden

Weet jij wat je huidige leden willen? Natuurlijk wil niet ieder lid hetzelfde, maar dát is nu juist de uitdaging. Welke behoeftes hebben de leden? Wat zoeken ze bij jullie vereniging? Ga op zoek naar de overlap en maak keuzes: wat bieden jullie wel en wat niet.

Ga het gesprek aan

Het gesprek aangaan met leden is hierin erg belangrijk. Natuurlijk weet je van een aantal koplopers echt wel wat ze willen, maar weet je het ook van degene die zijn mening minder hard verkondigd? Of van de persoon die je alleen op de jaarlijkse barbecue ziet? Ga in gesprek en ontdek wat iedereen wil.

Hou een enquête

Je kunt het gesprek mondeling aangaan, maar je kunt ook een enquête houden onder je leden. Op deze manier hoor je veel meningen en krijg je globaal een goed beeld wat de behoefte is binnen je club. Google Formulieren is een tool waarmee je eenvoudig een enquête maakt. Natuurlijk wil je dat zoveel mogelijk mensen jullie enquête invullen, hou hem daarom kort en benoem vooraf hoelang iemand er ongeveer mee bezig is (het kost je slechts 3 minuten!). Stel dus alleen de vragen die je écht belangrijk vindt.

Wat doe je met de uitkomst?

Voordat je een enquête opstelt of met mensen in gesprek gaat is het belangrijk om na te denken wat je met de uitslag gaat doen. Reageer altijd op kritiek of ideeën die leden aandragen, op deze manier voelen ze zich gehoord en betrek je ze bij de vereniging. Laat merken dat hun mening telt! Heb je een enquête gehouden geef daar dan ook een terugkoppeling van richting je leden. Vertel wat de uitkomsten waren en welke ontwikkelingen er in gang gezet worden na deze enquête.