Ledenwerving en behoud

Waarom vertrekken leden

Waarom vertrekken leden?

Het is interessant om te weten waarom leden vertrekken: wat is de reden dat ze hun lidmaatschap opzeggen? Speelt ouderdom een rol, kiest iemand voor een andere sport of speelt er iets waar je misschien met je vereniging iets aan kunt doen? Ga met een vertrekkend lid in gesprek of stuur een exitenquête, zodat je hier eventueel op in kunt spelen.

Aanbod aanpassen

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het aanbod dat je hebt niet meer past bij de wensen van het lid. Hij is bijvoorbeeld net vader geworden en redt het niet meer om iedere zondagochtend uren van huis te zijn. Wie weet kun je je aanbod daar wel op aanpassen, door bijvoorbeeld ook een groep op te zetten die een kortere ronde rijdt of op een ander tijdstip vertrekt. Als je weet waar de schoen wringt, kun je er wellicht iets aan doen.

Exitenquête

Blijkt iemand echt te willen stoppen? Vraag hem of haar dan om een vragenlijst in de vullen. Een exitvragenlijst geeft jouw club meer en beter inzicht in de afhaakmotieven van je leden. Je hebt dan namelijk in één overzicht de redenen van opzeggen, waardoor je makkelijk kunt zien wat het patroon is. Bovendien kun je zo ook verbetermogelijkheden zien. Binnen een exitonderzoek kun je het afhakende lid eventueel ook nog attenderen op andere mogelijkheden binnen jouw club en zo wellicht toch nog wat leden behouden.