Ledenwerving en behoud

De pers

De pers

Soms krijg je als vereniging te maken met de pers. In het gunstige geval gaat het over de populariteit van de fietssport in jullie regio. In een ander geval gaat het over recente ongevallen waarbij wielrenners of mountainbikers betrokken zijn. Zeker wanneer het een ongeval betreft waar leden van jullie eigen club bij betrokken zijn is het goed om voorbereid te zijn. 

We delen graag een aantal tips met jullie:

1. Neem de tijd om over je reactie na te denken

Vaak hebben journalisten haast: de deadline nadert, er is nog een gaatje in de uitzending van komend uur en ze hebben nog vele andere telefoontjes te plegen. Laat je echter niet verleiden tot een snelle reactie. Geef aan dat je even wilt overleggen met een collega-bestuurder en vraag of je terug mag bellen. Dit geeft je wat tijd om na te denken over je reactie. En ben jij degene die de reactie gaat geven of is een collega-bestuurder hier beter in? Overleg voordat je terug gaat bellen.

2. Ga niet in op details

Wanneer de vragen over een ongeval gaan, probeer dan te voorkomen dat je details over de toedracht gaat geven. Ons advies is om de vraag wie hier schuld had vooral bij de politie te laten liggen. Leg wel uit wat jullie als vereniging doen om veilig op pad te gaan. Hoe groot zijn jullie groepen? Werk je met (opgeleide) trainers en wegkapiteins? Geven jullie clinics aan (startende) fietsers? Welke afspraken zijn er binnen de groepen?

Hierbij kun je ook verwijzen naar campagnes van de NTFU waar jullie als vereniging achter staan:

3. Laat je geen woorden in de mond leggen

Een journalist heeft vaak al een verhaal in zijn hoofd waarvoor hij bevestiging zoekt. Pas op met bevestigend antwoorden op vragen als : “Is het niet zo dat…”?” of “Vind je ook niet dat…?”. Dat kan resulteren in een quote in bewoordingen die niet de jouwe zijn.

4. Nee is ook een antwoord

Wanneer de journalist vragen stelt waar je niet op in kunt of wilt gaan dan hoef je daar ook niet op in te gaan. “Nee” of “geen commentaar” zijn ook antwoordmogelijkheden. Je kunt de journalist in dat geval ook doorverwijzen naar de NTFU.

Vraag om advies bij de NTFU

Bij de NTFU hebben we ervaring met perswoordvoering. Wil je even overleggen hoe je het aan moet pakken? Neem dan contact met ons op via verenigingen@ntfu.nl of bel ons via 0318-581300. Wil jij juist contact met de pers zoeken? Lees dan deze tips over het schrijven van een goed persbericht.