Kenniscentrum

Ledenwerving en behoud

Ledenwerving en -behoud

Je herkent ’t vast wel: je vereniging wil nieuwe leden werven en daarvoor organiseer je in je enthousiasme allerlei originele PR-acties. Maar heb je goed nagedacht wie je eigenlijk wil bereiken met deze acties? En met welke woorden en beelden je deze persoon kunt bereiken, enthousiasmeren en overtuigen?

Beginnende fietsers werven

Eén van de doelgroepen die je kunt werven zijn fietsers zonder ervaring. Voor hen is de wielersport nieuw. Alhoewel we er in Nederland van uitgaan dat iedereen kan fietsen, is fietsen in een groep of in het bos echt wel even wat anders! De afspraken en handgebaren die voor jou misschien vanzelfsprekend zijn, zijn dat voor deze fietsers niet. Zorg dus dat je beginnende fietsers opleidt in de wielersport en inlicht over de afspraken die jullie hebben.

Zorg voor een buddy

Niets is zo fijn als warm onthaalt worden als je ergens vreemd binnen komt. Zorg daarom dat een nieuweling een buddy heeft qua leeftijd en interesses een beetje bij hem of haar past, maar die vooral goed de basisafspraken kan uitleggen, hem kan coachen in het fietsen en wegwijs kan maken binnen de vereniging.

30 kilometer is al ver

Ga je met iemand op pad die voor het eerst op een racefiets zit of heel weinig ervaring heeft? 30 kilometer is dan al ver! Een nieuwe vaardigheid aanleren kost veel energie, is spannend en vraagt veel concentratie – ga dus vooral niet te ver en kies een ronde die je makkelijk kunt inkorten. Probeer ook een route te kiezen waar niet al te veel ander verkeer is, zodat er alle ruimte is om nieuwe dingen aan te leren.

Ga voor de basis

Leg de afspraken uit die jullie binnen de groepen hebben, leer de handgebaren en de technieken van het remmen, schakelen en trappen. Ook de basis moet je leren en hoe sneller je dat onder de knie hebt, hoe sneller je zelfverzekerd en met een fijn gevoel je mountainbike of racefiets op stapt.

Start2Bike

Je kunt iemand natuurlijk prima zelf de basis uitleggen, maar wanneer je een groepje nieuwe leden wilt werven dan is het aanbieden van de cursus Start2Bike wellicht interessant. Dit is de landelijke beginnerscursus van de NTFU waarin beginnende fietsers in 4 trainingen de basistechnieken van het racefietsen of mountainbiken krijgen aangeleerd. Jullie als vereniging kunnen startlocatie worden, waardoor beginnende fietsers in aanraking met jullie club komen. Gemiddeld blijft 30% van de deelnemers lid van de vereniging waar ze Start2Bike hebben gevolgd. Heel interessant dus als je leden wilt werven!