Diversiteit en inclusie
Nederland is een echt fietsland, nergens ter wereld is de fietsendichtheid zo groot als in Nederland. En met ruim 37.000 kilometer fietspad is er genoeg mogelijkheid om te fietsen in Nederland. Dat kan op een recreatieve of sportieve manier zijn, alleen of juist bij een wielervereniging. Op de weg, in het bos of in een bikepark, overal kan gefietst worden. Fietsen verbindt en verenigt mensen, het is voor iedereen. Wie regelmatig beweegt en sport voelt zich gelukkiger en geniet meer van het leven. Daarom is het belangrijk dat de sport toegankelijk, veilig en inclusief is.
Om de wielersport een plek te laten zijn waar iedereen zich welkom voelt en waar aandacht is voor diversiteit heeft de NTFU het Charter diversiteit en inclusie van NOC*NSF ondertekend. Met de ondertekening committeert de NTFU zich in te gaan zetten voor meer diversiteit in de wielersport.
Acceptatie
De NTFU zet zich in om een inclusieve cultuur te creëren binnen de wielersport waarin iedereen geaccepteerd wordt en welkom is. Acceptatie (van andere culturen, seksuele voorkeuren) kun je als wielervereniging niet afdwingen, maar je kunt er wel naar streven. Acceptatie gaat over respect tonen voor de ander. Dat gaat niet vanzelf. In de huidige samenleving zien we veel verschillende culturele invloeden en achtergronden. Er zijn grote verschillen tussen verenigingen per provincie, in een stad of in een dorp, groot of klein, op plezier- of meer op prestatie gericht. De uitdaging is om deze verschillen bespreekbaar te maken, want verschillen horen bij mensen. Waar we elkaar vinden is in de liefde voor de wielersport!
Waar we elkaar vinden is in de liefde voor de wielersport!
Onderzoek
Onderzoek toont aan dat mensen met een beperking, ouderen, mensen met een laag inkomen, de LHBTI+ gemeenschap en mensen met een migratieachtergrond over het algemeen minder sporten én zich minder thuis voelen in de sport. Hoe divers en inclusief de wielersport is, is soms lastig te bepalen. Daarom startte de NTFU in 2022 een onderzoek op om meer inzicht te krijgen in de knelpunten rondom deze thema’s in de wielersport. De resultaten van deze enquête delen we in de tweede helft van 2022.
Hoe staat jouw vereniging ervoor?
Hoe inclusief is jouw wielervereniging? Is het bestuur van jouw vereniging een goede afspiegeling van het ledenbestand? Sluit jullie aanbod aan op de behoeften en wensen van de (potentiële) leden? Doe de inclusiecheck via weeswelkomindesport.nl en ontdek wat jouw vereniging kan bijdragen om de wielersport voor iedereen in Nederland mogelijk te maken!
Doe de inclusiecheck!
Zelf aan de slag met diversiteit en inclusie
Wil je actief aan de slag met inclusie en diversiteit binnen jouw club? Dan kun je gebruik maken van het stimuleringsbudget in de sport. Bijvoorbeeld voor het binden van nieuwe sporters aan je club, of het starten van een ontwikkelingstraject met jouw bestuur of het aangaan van een samenwerking met een organisatie in de wijk van jouw club. Dit met als doel om beter mensen te bereiken die vanwege etnische achtergrond, leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, seksuele geaardheid of sociale positie belemmeringen ervaren om zich thuis te voelen op de club. Clubs kunnen maximaal €850,- aanvragen. Klik hier voor meer informatie over het stimuleringsbudget.
Help mee!
Ben jij iemand die het belangrijk vindt dat de wielersport voor iedereen toegankelijk moet zijn? Wil jij je stem laten horen over diversiteit en inclusie? Dan zijn we opzoek naar jou! De NTFU zoekt mensen die mee willen denken en werken aan een diverse en inclusieve wielersport. Neem contact op met Manon van Esch via mvanesch@ntfu.nl voor meer informatie.