12 april 2019

Groene ventieldopjes voor vriendelijk fietsgedrag

Groene ventieldopjes voor vriendelijk fietsgedrag

Na 4 succesvolle edities van de campagne Ik Fiets Vriendelijk – On Tour, gaan ook dit jaar politiemotards samen met twee motorverenigingen in het Heuvelland en de Voerstreek fietsers controleren op hun gedrag.

Dat gebeurt op zondag 14 april en zondag 19 mei. Wielrenners die zich goed gedragen ontvangen twee groene ventieldopjes, het symbool van de vriendelijke fietser. Hiermee wil de campagne de nadruk leggen op de invloed van zowel gewenst áls ongewenst gedrag van fietsers op hun medeweggebruikers. Want, als het nodig is worden er ook bekeuringen uitgeschreven bij overtredingen die worden geconstateerd.

14 motoren rijden gedurende twee zondagen door het Heuvelland in het kader van de campagne Ik Fiets Vriendelijk – on Tour. Dit zijn motoragenten van de politie Limburg en beroeps verkeersregelaars. Op beide zondagen zullen motards in koppels door het Heuvelland controleren op locaties waar zich ook vaak verkeersonveilige situaties voordoen.

Goed gedrag mag
Om ervoor te zorgen dat er veilig en sociaal gefietst wordt, zijn er een aantal gedragsregels. De NTFU heeft een aantal basisafspraken opgesteld die je kunt overnemen. Ook hebben we uitgeschreven welke tekens in een fietsgroep worden gehanteerd. Handig voor nieuwe fietsers! Rijd je mee met een tocht die door jouw vereniging wordt georganiseerd? Dan is de kans groot dat de wegkapitein erop let dat er veilig en goed gereden wordt. Wegkapiteins zijn speciaal opgeleid om met een groep de weg op te gaan en zorgt ervoor dat iedereen in de groep zich houdt aan de gemaakte afspraken en de geldende verkeersregels.