15 maart 2019

Avond van de Wielervereniging: een terugblik

Avond van de Wielervereniging: een terugblik

De afgelopen maand organiseerde de NTFU op vier locaties in Nederland de Avond van de Wielervereniging. 139 Deelnemers vanuit 65 verenigingen woonden workshops bij over ledenwerving, sponsoring, vrijwilligers én begeleiden van fietsers.

Bestuurders en trainers hadden in Eindhoven, Utrecht, Staphorst en Apeldoorn de keuze uit 8 verschillende workshops.

Welkom op de club

Bestuurders kropen in de huid van potentiële leden. Anders kijken naar je club leidt tot nieuwe inzichten en praktische oplossingen. Door een goed georganiseerde opvang van nieuwe leden beperk je de uitstroom van huidige leden.

Sponsor gezocht

Een sponsor voor je club of evenement is altijd fijn én vaak noodzakelijk. Maar verenigingen merken het waarschijnlijk ook: de tijd dat de plaatselijke bakker een zak geld neerlegt voor een plek op het shirt is voorbij. Deelnemers kregen tips van een professional uit de sportmarketing én van een wielerclub met een sterk sponsorhuis.

Bestuursleden werven: zo doe je dat

Doener, denker, jong, oud, man, vrouw: in iedere vereniging zitten verschillende type mensen met verschillende kwaliteiten. Bestuurders leerden tijdens de workshop over het belang van een divers bestuur en hoe je dat voor elkaar krijgt.

Verzekeringen en aansprakelijkheid

Welke rechten heeft het bestuur bij het afzeggen van een tocht? Wat moet je regelen bij het geven van een techniektraining? En waar moet je aan denken bij het opstellen van een sponsorcontract? De NTFU-verzekering is de afgelopen jaren veranderd, hoe zit het nu precies? Deze en andere vragen stonden centraal tijdens de workshop ‘verzekeringen en aansprakelijkheid’.

Hoe houd je het gezellig binnen je club?

Leden houden zich niet aan de gedragsregels, komen niet meer opdagen voor de zondagrit of hebben lak aan de Wegkapitein. Klinkt bekend? Tijdens deze workshop stonden gedrag en cultuur op de club centraal. Belangrijke thema’s als je wilt dat leden zich thuis voelen op de club.

Meer leden voor je club? Denk in doelgroepen!

‘Iedereen is welkom op onze club!,’ is de slogan van veel wielerverenigingen. Maar is dat wel zo handig als je leden wil werven? Een 20-jarige leest bijvoorbeeld heel andere media dan een 50-jarige én wordt met een andere boodschap geprikkeld. Tijdens deze workshop werden bestuurders uitgedaagd om een specifieke doelgroep voor hun club te kiezen.

Hoe motiveer ik wielersporters?

Tijdens een training wil je dat deelnemers nét dat stapje extra zetten. Of een doel voor ogen hebben waar ze helemaal voor gaan. Maar hoe zorg je er als trainer voor dat sporters gemotiveerd raken? Sportpsycholoog Jutta Hulshof gaf een aantal praktische tips.

4 Inzichten over trainerschap

De trainers gingen aan de slag met het aanscherpen van hun functioneren, het benutten van de sterke punten en het effectief begeleiden van een wielersporter.

Succes

De workshops werden positief beoordeeld: deelnemers gaven een gemiddeld cijfer tussen 7,1 en 9,4 voor de verschillende workshops. Een mooi resultaat! We gaan dan ook door met het organiseren van workshops voor bestuurders en trainers.

Op woensdag 3 april is er een workshop ‘grensoverschrijdend gedrag’ in Amersfoort én kun je aansluiten bij een bijeenkomst over ‘verzekeringen en aansprakelijkheid’. Heb je andere vragen of kunnen we je helpen? Neem gerust contact met ons op.