13 februari 2019

Mag ik de uitslagen van mijn tijdrit of funklassewedstrijd publiceren?

 

Mag ik de uitslagen van mijn tijdrit of funklassewedstrijd publiceren?

Steeds vaker worden aan toertochten kleine wedstrijdelementen toegevoegd of organiseren verenigingen en stichtingen een tijdrit of funklassewedstrijd. Wil je de gegevens van de deelnemers publiceren op een uitslagenlijst? Dan verwerk en publiceer je persoonsgegevens en moet je je houden aan de AVG. In dat geval kun je op twee manieren toestemming vragen aan je deelnemers.

Optie 1: deelnemers vooraf toestemming vragen

Je kunt ervoor kiezen om aan alle deelnemers vooraf te vragen of publicatie van zijn/haar naam en uitslag is toegestaan. Gevolg hiervan is dat je dit moet bijhouden en dat de uitslagenlijst enkele anonieme uitslagen bevat van deelnemers die geen toestemming gaven.

Optie 2: verplicht akkoord gaan met publicatie

De andere optie is om van die publicatie een voorwaarde te maken: je kunt je alleen inschrijven voor ons evenement als je ermee akkoord gaat dat jouw naam en uitslag wordt gepubliceerd. In dat geval mag je de gegevens van alle deelnemers publiceren.

Toestemming achteraf intrekken

In beide gevallen heeft de deelnemer het recht om zijn/haar toestemming achteraf in te trekken of je te verzoeken zijn/haar gegevens te verwijderen. Je moet hier gehoor aan kunnen geven.

Tips:

  • Informeer deelnemers duidelijk vooraf dat de uitslagen gepubliceerd worden.
  • Maak gebruik van het online inschrijfformulier van de NTFU met daarop jullie aanvullende voorwaarden.
  • Is inschrijving op de dag zelf ook mogelijk? Zorg dat de deelnemers goed geïnformeerd zijn voordat zij zich inschrijven.

Voorwaarden toevoegen aan het digitale NTFU inschrijfformulier

Wanneer je het digitale inschrijfformulier van de NTFU gebruikt kun je daar extra voorwaarden aan toevoegen. Deze voorwaarden worden gepubliceerd op het inschrijfformulier, waar de deelnemer bij inschrijving mee akkoord gaat. De voorwaarden vul je in via Mijn Tochten. Kies het evenement waar je de voorwaarden aan toe wilt voegen. Vervolgens kun je bij de stap ‘Voorinschrijven’ jouw tekst toevoegen.

Meer informatie over de AVG en privacy? Bekijk dan eens onze themapagina Privacy.