7 november 2018

TWC de Contente bouwt mountainbiketerrein met klein budget

 

TWC de Contente bouwt mountainbiketerrein met klein budget

TWC de Contente heeft een eigen mountainbikeparcours ontwikkeld. Met minimale middelen wisten zij een technisch uitdagend terrein te ontwikkelen waarop de jeugd haar techniek kan verbeteren.

“We wilden de jeugd meer trainingsmogelijkheden bieden en het leek ons leuk om een mountainbikeparcours aan te leggen, gericht op het verbeteren van de techniek”, vertelt coördinator Wim Spieringhs. “Het mountainbikeparcours is een soort grote speeltuin met verschillende technische obstakels. Zo is er een hoge zandberg, waar klimmetjes en afdalingen getraind kunnen worden. Ook hebben we houten schansen, waar sprongen vanaf gedaan kunnen worden. Tot slot vind je op ons parcours een zigzaggend bruggetje om te werken aan stuurtechniek.’’

Gunstige combinatie

Het ontwikkelen van het mountainbiketerrein heeft in totaal zo’n drie jaar tijd in beslag genomen. TWC de Contente had het geluk dat een gedeelte van het sportterrein een stuk braakliggend terrein van de gemeente betrof dat niet werd gebruikt. “Het terrein, inclusief de aanwezige verlichting, konden wij tegen een klein bedrag overnemen. We vonden een ondernemer die in zijn vrije tijd het grondverzet wilde doen. Die combinatie van factoren zorgde ervoor dat we de kosten laag konden houden.” 

Geld besparen dankzij een eigen ontwerp

Om geld te besparen heeft TWC de Contente het terrein eigenhandig ontworpen. “We hebben bij andere mountainbiketerreinen een kijkje genomen om inspiratie op te doen en hebben op internet naar voorbeelden gezocht”, vertelt Wim. “We hebben in materiaal moeten investeren, maar de obstakels konden door een aantal handige leden van de vereniging gebouwd worden.” Waar het aanleggen van een vergelijkbaar terrein normaal hoog in de kosten loopt, wist TWC de Contente het bedrag op deze manier onder de €10.000,- te houden. Wim adviseert andere verenigingen die een soortgelijk terrein willen aanleggen goed naar de financiële mogelijkheden te kijken. “Een mountainbiketerrein aanleggen kost veel geld, maar door middel van creatieve oplossingen kun je soms een hoop kosten besparen.”

Actieve jeugd

Het terrein levert veel positieve reacties op en wordt met name door de jeugd veel gebruikt. “Voor de jongere jeugd hebben we kleinere technische elementen gebouwd, zo is er voor ieder wat wils”, vertelt Wim. “We hadden gehoopt dat ook meer volwassenen gebruik zouden maken van het terrein, maar daar blijkt weinig animo voor te zijn. Dat is jammer, want we zien dat degenen die wel op het terrein trainen technisch flink vooruitgaan.”