25 oktober 2018

Gezelligheid staat voorop bij de Mellowbikers

Gezelligheid staat voorop bij de Mellowbikers

De Mellowbikers uit Bergen op Zoom zijn ontstaan vanuit uit een vriendengroep. Inmiddels telt de vereniging 130 leden, maar dat hechte karakter is gebleven. “Als er een klik is, is er een klik,” vertelt Maarten van Geest, voorzitter van de Mellowbikers.

Gezelligheid

De Mellowbikers richten zich, zoals de naam al doet vermoeden, niet op de prestatie. “Het draait om gezelligheid in het bos. Het tempo dat we fietsen is minder van belang,” vertelt Maarten. “Sommige fietsers spreekt dat aan, anderen zijn juist opzoek naar snelheid. Dan is dit niet de juiste vereniging voor hen.” Samen mountainbiken is waar het om draait bij de Mellowbikers en fanatieke wedstrijdrijders zal je dan ook niet bij de vereniging vinden.

Samen uit, samen thuis

De groep verzamelt wekelijks bij de Stayokay. Dit hostel ligt middenin een ruim en groen bosgebied en dat maakt het een ideale uitvalsbasis voor de Mellowbikers. Vanuit hier vertrekken de mountainbikers in één gezamenlijke groep. “We zorgen dat we altijd bij elkaar blijven,” vertelt Maarten, want bij de Mellowbikers is het motto ‘samen uit, samen thuis’.

Voldoende uitdaging

Toch weten de Mellowbikers de ritten uitdagend genoeg te maken voor al haar leden. “We richten ons op de technische kant van het rijden en zoeken de uitdaging niet zozeer in het conditionele aspect,” legt Maarten uit. Nieuwe leden krijgen de fietsvaardigheden op deze manier goed onder de knie en vinden sneller aansluiting bij de groep. “We trainen niet per se om sneller te worden, maar wanneer je regelmatig fietst, ga je vanzelf vooruit.”

Genieten van het uitzicht

Afhankelijk van de samenstelling van de groep en de weersomstandigheden wordt er iedere zondagochtend tussen de 30 en 70 kilometer gefietst, waarbij 70 kilometer eerder uitzondering is dan regel. Wanneer het lekker weer is, stoppen de Mellowbikers halverwege de rit om te genieten van het uitzicht en even met elkaar te kletsen. 

Niveauverschillen

Natuurlijk kent de groep niveauverschillen, maar daar weten zij handig mee om te gaan. “Bij een steile heuvel klimt iedereen in zijn eigen tempo omhoog en wachten we bovenaan op elkaar,” legt Maarten uit. “Hetzelfde geldt voor het afdalen. En in het bos zijn genoeg stukjes waar sommigen een extra lusje maken of een heuveltje meer pakken.” 

Achteraf sluiten de fietsers hun tocht gezamenlijk af in de Stayokay. “Onder het genot van wat biertjes praten we na over hoe de rit is geweest,” vertelt Maarten. “Dat zorgt voor veel betrokkenheid in de groep.”