11 oktober 2018

Nieuwe vereniging TC Ambacht groeit als kool

Nieuwe vereniging TC Ambacht groeit als kool

Binnen een jaar na de oprichting hadden zich bij Tour Club Ambacht al 100 leden aangesloten. En daar hield het succes niet op, want inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot een gevarieerd gezelschap van ruim 150 fietsers.

Gat in de markt

Tot 2016 had Hendrik-Ido-Ambacht geen eigen fietsvereniging. “Een gat in de markt,” aldus Hans den Bouw, voorzitter van TCA. “De dichtstbijzijnde verenigingen zaten in Dordrecht, Ridderkerk en Barendrecht. Van meerdere kanten kwamen geluiden dat er behoefte was aan een vereniging in de buurt.”

Fietsen met elkaar

Op die behoefte werd ingespeeld en TCA werd opgericht. “Een paar fietsenthousiastelingen hebben de vereniging opgezet, maar deze groep breidde al snel uit,” vertelt Hans. “Mensen met verschillende achtergronden fietsen bij onze vereniging en respect naar elkaar vinden wij dan ook belangrijk. Het draait meer om het sociale aspect en het fietsen met elkaar, dan om de prestatie.”

Leden actief betrekken

Naast het fietsen worden ook aanvullende activiteiten georganiseerd om leden meer te binden met de vereniging. “Soms geven we een technische training, houden we een avond gericht op voeding of kunnen leden een reanimatiecursus volgen,” vertelt Hans. “We willen de leden actief betrekken bij de vereniging. Dat doen we door regelmatig een nieuwsbrief te versturen en actief berichten op onze website, Facebookpagina en Instagramaccount te plaatsen.”

Gevarieerd gezelschap

Inmiddels telt de vereniging zo’n 150 leden die iedere woensdag en zaterdag bij één van de vier trainingsgroepen kunnen aansluiten. “Door groepen met verschillende snelheden aan te bieden, hebben leden altijd een groep om bij aan te sluiten,” legt Hans uit. “Aan de ene kant zie je clubjes die gezellig met elkaar praten tijdens de rit en aan de andere kant zie je ook snelle mannen en vrouwen die liever hard rijden en niet zoveel praten. Het is grappig om te zien dat de leden daar hele andere behoeften in hebben.”

Door weer en wind

Bij TCA wordt er in weer en wind gefietst en volgens Hans wordt dat enorm gewaardeerd. “De leden kunnen rekenen op een bepaalde zekerheid bij onze vereniging. Of het nu regent of stevig waait, je bent er gewoon. Iedere zaterdag wordt er gefietst.”