4 oktober 2018

Overwinteren met spinningtrainingen

Overwinteren met spinningtrainingen

De leden van Tourclub Ysselsteyn overwinteren met spinningtrainingen. Zo hoeven zij niet naar buiten in de kou en houden ze toch hun conditie op peil.

Conditie op peil houden

Al jaren ruilen de leden van Tourclub Ysselsteyn tijdens de wintermaanden hun wielrenfiets in voor een spinningfiets. “Veel wielrenners stappen over op het mountainbiken. Als je niet wil mountainbiken, maar wel je conditie op peil wil houden, is dit de ideale oplossing,” vertelt Hans Verkoeijen, secretaris bij Tourclub Ysselsteyn en zelf ook wekelijks aanwezig bij de spinningtrainingen.

2x per week

Vanaf het moment dat de wintertijd in gaat tot het moment dat de klok weer vooruit wordt gezet, trainen de leden twee keer per week op de spinningfiets. Één keer met een personal trainer en één keer door middel van een virtuele les. “Dan projecteren we met de beamer een tocht op de muur en beklimmen we bijvoorbeeld de Alpe d’Huez of Mont Ventoux,” legt Hans uit.

Nooit saai

Hans merkt wel verschil tussen de virtuele trainingen en de training die door de personal trainer wordt verzorgd. “Bij een personal trainer ben je actiever en zijn de oefeningen iets feller en zwaarder. Hij weet iedereen ook net wat beter te motiveren om nóg een tandje bij te zetten.” Maar ook de spinninglessen zijn niet saai. “We hebben 20 tot 30 verschillende programma’s die we kunnen doen. Dat is dan bijvoorbeeld een tocht van 50 minuten, waarin verschillende elementen zoals zittend en staand klimmen verwerkt zijn,” vertelt Hans. 

Ieder z'n eigen fiets

De spinningtrainingen vinden plaats in een oude timmerwerkplaats van één van de leden van Tourclub Ysselsteyn. “Wij zijn erg blij met deze locatie, maar in principe is een garage of kamer al genoeg om met een paar man samen te spinnen,” vertelt Hans. In de timmerwerkplaats staan 33 fietsen. “Ieder lid dat spint, heeft zijn eigen spinningfiets aangeschaft. In het begin konden we voor een zacht prijsje een aantal spinningfietsen overnemen van een sportcentrum dat ophield te bestaan. Daar hebben we geluk mee gehad.” 

Meetrainen voor €3,-

Omdat niet alle fietsen iedere training benut worden, kunnen liefhebbers voor 3 euro een avond meetrainen. Voor de huur van de ruimte hoeven de leden niet extra te betalen, dat is in de contributie verwerkt. Net als de vergoeding voor de personal trainer en de koffie en thee met het koekje na afloop.

Samen spinnen

Iedereen had zijn spinningfiets ook gewoon thuis neer kunnen zetten. Maar volgens Hans zou dit niet half zo effectief zijn: “Juist het feit dat we in groepsverband spinnen, maakt het zo leuk. Als ik dit in mijn eentje thuis zou moeten doen, zou ik toch eerder afhaken,” besluit Hans.