24 september 2018

Het goede gedrag bij ’t Naers Peloton

 

Het goede gedrag bij ’t Naers Peloton

Het gedrag van sommige wielrenners kan beter. Dat is niet alleen prettig voor andere weggebruikers, maar vergroot ook de veiligheid in het peloton. De NTFU-campagne ‘De Echte Wielrenner laat van zich horen’ heeft ’t Naers Peloton gestimuleerd om hier serieus mee aan de slag te gaan. 

Voorzitter John van ‘t Haeff begrijpt dat het gedrag van wielrenners mogelijk negatieve reacties oproept. “Tijdens de regio-overleggen met andere wielerclubs blijkt regelmatig dat verenigingen het lastig vinden om het groepsgedrag op de openbare weg onder controle te houden,” vertelt John. 

Bewustwording

Sinds John voorzitter is bij ’t Naers Peloton is veiligheid het eerste agendapunt bij de ledenvergadering. “Door de vergadering hiermee te openen, laten wij als bestuur zien dat wij dit belangrijk vinden,” legt John uit. “Leden bewustmaken van het belang van veiligheid, is de eerste stap die je zou moeten zetten.”

Gedragskompas

Om duidelijkheid te creëren heeft het bestuur een gedragskompas opgesteld waarin 20 gedragsregels zijn geformuleerd – van simpele verkeersregels zoals het verplicht dragen van een helm en hebben van een bel op de fiets tot richtlijnen die invulling geven aan de wijze waarop voor elkaars veiligheid wordt gezorgd. “Ieder jaar bekijken we of deze regels nog actueel zijn en het gewenste resultaat opleveren. Wanneer er aanpassingen gemaakt moeten worden, leggen we deze voor in de ledenvergadering, want het is belangrijk dat er draagvlak is,” vertelt John.

Aanpassen of wegwezen

Het komt ook weleens voor dat leden zich niet aan de afspraken houden. “Dan spreken wij diegene daarop aan en bijna altijd past diegene vervolgens zijn of haar gedrag aan,” vertelt John. “Wanneer het gedrag van een bepaald lid na meerdere waarschuwingen niet verandert, is voor hem of haar geen plaats in de vereniging.”

Sterke onderlinge binding

’t Naers Peloton, de naam zegt het al, is een uithangbord voor wielerliefhebbers uit het Limburgse Neer. De meeste leden komen uit hetzelfde dorp en dat zorgt voor een grote onderlinge binding bij de leden, wat zorgt voor een positieve invloed op het gedrag. “Andere weggebruikers herkennen ons direct als de wielrenners en mountainbikers van Neer en dat zorgt voor een bepaald gevoel van verantwoordelijkheid,” vertelt John. “Leden spreken elkaar daarom ook aan op het gedrag.”

Van de NTFU-campagne ‘De Echte Wielrenner laat van zich horen’ heb ik geleerd dat een vriendelijk goedemorgen onwijs effectief is, mensen gaan daarna graag voor je aan de kant. - John van 't Haeff

Veiligheidsmaatregelen

Gedrag en veiligheid zijn nauw met elkaar verbonden. “Hoe vaardiger iemand rijdt, hoe veiliger,” stelt John. Daarom organiseert de vereniging fietsvaardigheidsclinics en is er onlangs een valtraining georganiseerd. “Veiligheid is een onderwerp dat om onderhoud vraagt.”

Wegkapiteins

Daarnaast heeft ’t Naers Peloton een aantal wegkapiteins bij de vereniging rijden. “In alle drie de herengroepen rijden vier wegkapiteins die de leiding hebben en toezien op het gedrag van de groep,” vertelt John. “Bij de dames ligt dat anders, dat heeft te maken met de groepsdynamiek. Die vinden het prettiger om onderweg gezamenlijk een keuze te maken als de situatie daarom vraagt.”

Wereld van verschil

Een van de kleinste aanpassingen heeft misschien wel het meeste verschil gemaakt. “Van de NTFU-campagne ‘De Echte Wielrenner laat van zich horen’ heb ik geleerd dat een vriendelijk goedemorgen onwijs effectief is,” vertelt John. “Als we met een groep mountainbikers door het bos rijden en een tegenligger tegenkomen, wordt deze door de meesten van ons vrolijk begroet. Mensen gaan daarna graag voor je aan de kant. Het kost niets en maakt een wereld van verschil.”