11 september 2018

Jeugd betrekken bij vrijwilligerstaken

 

Jeugd betrekken bij vrijwilligerstaken

Bij AXA Valleirenners worden leden op jonge leeftijd al betrokken bij vrijwilligerstaken. Dit moet ervoor zorgen dat zij op latere leeftijd eerder de handen uit de mouwen steken als vrijwilliger.

Jong geleerd, oud gedaan

Door jeugdleden bij verschillende vrijwilligerstaken te betrekken, wil AXA Valleirenners hen bijbrengen dat lid zijn van een vereniging ook andere taken met zich meebrengt, dan slechts op de fiets zitten. “We merken dat mensen tegenwoordig minder snel bereid zijn hun handen uit de mouwen te steken,” vertelt Truus Vink, coördinator van de jeugdafdeling bij AXA Valleirenners. “Door dit al vroeg te introduceren, wordt het vanzelfsprekender.”

Onderhoud MTB-parcours

De jeugdleden worden onder andere één keer per jaar gevraagd om het Mountainbike-parcours te onderhouden. “Als vereniging dragen wij zorg voor een segment van de mountainbikeroute. Het onderhoud moet regelmatig gebeuren en één keer paar jaar betrekken we de jeugd daarbij,” vertelt Truus. “De kinderen leren wat erbij komt kijken om van het parcours gebruik te maken en hebben zelf profijt van de werkzaamheden die zij doen.”

Helpen bij toertocht

Daarnaast wordt de jeugd jaarlijks ingezet tijdens de Toerklassieker die AXA Valleirenners organiseert. “De hele dag door worden er koeken en bananen gegeten en na afloop belandt een hoop afval op het parkeerterrein. Dat ruimen wij samen met de jeugdleden op,” vertelt Truus.

Vrijwillig

De jeugdleden worden tot niets verplicht, maar kunnen zich vrijwillig aanmelden om te helpen. “Natuurlijk staan niet alle 63 kinderen te springen om te helpen, maar we proberen het wel te stimuleren,” vertelt Truus, die vaak wel een groep van 15 à 20 jeugdleden enthousiast weet te krijgen. “Het blijft altijd een uitdaging om vrijwilligers te vinden en ook bij de jeugd merken we dat het vaak dezelfde groep is die zich aanbiedt. Maar als ze eenmaal in het bos zijn, vinden ze het vaak nog stoer ook.”

Passende activiteiten

Om de jeugd meer te betrekken, adviseert Truus om allereerst te kijken welke taken geschikt zijn voor jeugdleden. “Je moet een activiteit vinden die bij ze past en waar ze ook daadwerkelijk iets kunnen betekenen, zoals het opruimen van afval na een toertocht bijvoorbeeld. Dat is niet moeilijk en het is nog gezellig met elkaar ook,” legt Truus uit. “Daarbij praat je tijdens dit werk meer met elkaar dan tijdens het sporten en leer je elkaar op een andere manier kennen.” 

Niet alle jeugd is even sterk en behendig en een groep volwassenen aansturen is natuurlijk eenvoudiger, maar het hoofddoel is om jongeren bewust te maken van het feit dat niet alles vanzelf gaat. “Ik ben ervan overtuigd dat als kinderen met dit soort dingen grootgebracht worden, het vanzelfsprekender is dat ze hulp bieden als het gevraagd wordt,” vertelt Truus. “Ik geloof wel dat het effect heeft.”