5 september 2018

Bij WTC Culemborg rijdt een apart vrouwenpeloton

Bij WTC Culemborg rijdt een apart vrouwenpeloton

Met het initiatief Vrouwen in Peloton (VIP) heeft WTC Culemborg vrouwen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met het wielrennen. Dat heeft ertoe geleid dat er nu een apart vrouwenpeloton bij de vereniging rijdt. 

Tot twee jaar geleden fietste er alleen bij hoge uitzondering een vrouw mee in het peloton van WTC Culemborg. “Er meldde zich weleens een vrouw aan, maar die kwam dan in een volledige mannenwereld terecht. Dat zorgde ervoor dat ze ook snel weer afhaakte,” blikt Raymond Groebbe, voormalig voorzitter van WTC Culemborg, terug. Toch merkte hij dat er wel degelijk interesse was en zag hij potentie in de partners van de mannelijke leden. “Die vrouwen reden nu af en toe een rondje samen. Ik wilde ze bij de vereniging trekken.”

In gesprek met de vrouwen kwamen een paar dingen naar voren. “Zo gaven ze aan dat ze techniek misten, de rol van Wegkapitein lastig vonden en het snelheidsverschil met de mannen te groot was,” vertelt Raymond. “Allerlei punten waar wij op in konden spelen.”

Specifiek trainingsprogramma

WTC Culemborg ontwikkelde een trainingsprogramma specifiek gericht op de vrouw: Vrouwen in Peloton (VIP). “Dankzij deze cursus van 7 weken konden vrouwen op een laagdrempelige manier kennismaken met het rijden in een groep en de basistechniek van het fietsen,” legt Raymond uit. “Onder begeleiding van een NTFU-trainer, fysiotherapeut, materiaalspecialisten en andere enthousiaste leden van WTC Culemborg konden we een divers trainingsprogramma samenstellen. Zo was er aandacht voor het aannemen van de juiste zithouding, leerden we op de pedalen te staan en gingen we aan de slag met het verwisselen van een band.” De deelnemers betaalden €25,- voor de cursus. Werden ze na de cursus lid? Dan werd dit bedrag verrekend met de lidmaatschapskosten.

Voor de eerste editie schreven zich 24 dames in. Na 7 weken trainen werden ze bijna allemaal lid van onze vereniging.

Veel interesse

Om aandacht te geven aan VIP werd een flyer gemaakt die via de krant en Facebook werd verspreid. Niet alleen de ‘vrouwen van’ meldden zich aan, WTC Culemborg kon rekenen op maar liefst 24 inschrijvingen. “Dat was een diverse groep. Zowel jong als oud, beginners en ervaren dames meldden zich aan,” weet Raymond. 

Door de vrouwen op deze manier kennis te laten maken met de vereniging, werd de drempel een stuk lager. “Na afloop van de cursus hebben we de deelnemers uitgenodigd om lid te worden van WTC Culemborg en dat heeft bijna iedereen gedaan,” vertelt Raymond. 

Betere sfeer

Het vrouwenpeloton bestaat nu uit 22 dames. “Dat we meer vrouwen bij de vereniging hebben, komt de sfeer ten goede. Voor de start drinken we gezamenlijk een kop koffie. Daarna gaat iedere groep zijn eigen weg,” vertelt Raymond. “Bij een lagere opkomst rijden er ook weleens wat dames met de mannen mee. We moeten kijken hoe het gaat lopen in de toekomst. Blijven de vrouwen in een aparte groep rijden of gaan ze op termijn of bij gelegenheid bij de mannen integreren?”

Het belangrijkste dat Raymond andere verenigingen mee wil geven is dat het niet ingewikkeld hoeft te zetten om een dergelijk programma te ontwikkelen. “Door eigen vrijwilligers in te zetten, een fysiotherapeut en iemand die verstand heeft van techniek, kun je makkelijk een divers en laagdrempelig programma creëren.”

Foto's: Rob Gerritsen