3 augustus 2018

TC de Pedaleurs organiseren tijdrit

TC de Pedaleurs organiseren tijdrit

“Snokken, niet verzaken en overnemen,” zijn termen die je doorgaans niet hoort binnen je toerclub. Dat is meer iets voor wielerwedstrijden, in het peloton. Toch werden ze veelvuldig gebruikt tijdens een evenement van Toerclub de Pedaleurs. 

De Pedaleurs uit Malden wilden wel weer wat anders dan de gebruikelijke toertocht. Na een peiling onder leden, vrijwilligers en fietsers buiten de club ontstond het idee om een tijdrit te organiseren. Het moest een tijdrit worden voor alle niveaus, van toerders, vriendenclubjes tot aan bedrijventeams en wielerverenigingen. 

Parcours essentieel

Renners die het onderste uit de kan willen halen, in een strijd tegen de klok. Dat vraagt om een doordacht parcours. Mede-initiatiefnemer Herman Wegerif vertelt: “we wilden een veilig, snel en verkeersvrij parcours waar deelnemers de longen uit hun lijf konden trappen.” In buurgemeente Gennep vond men een dergelijke ronde van 9 km. Er werd tijdig contact gezocht met de gemeente en aanwonenden werden in een vroeg stadium geïnformeerd over de tijdrit. “Dat voorkomt verrassingen en zorgt dat de wedstrijd veilig kan verlopen, zowel voor deelnemers als voor toeschouwers omwonenden.”

Zorg voor een snel parcours

Wedstrijdbeleving

Om de tijdrit een extra dimensie te geven werd er hard gewerkt aan de uitstraling van het evenement. Deelnemers moesten de beleving van een ‘echte wedstrijd’ krijgen. De club uit Malden voorzag deelnemers van een stuurbordje met tijdwaarneming, ploegen werden enthousiast van het blok ‘geschoten’ door een spreker, op het parcours reden motards, er lagen prijzen voor de winnaars én de start-finish locatie had een professionele aankleding.

Positieve reacties

De eerste editie was met 26 ploegen van 4 renners nagenoeg uitverkocht. Daarnaast waren de reacties positief. In een enquête gaven veel toerfietsers aan voor het eerst deel te nemen aan een tijdrit en “volgend jaar terug te komen om een scherpere tijd neer te zetten.” En ook wedstrijdrenners reageerden positief. Voor TC de Pedaleurs reden genoeg om in 2019 wederom een ploegentijdrit te organiseren. 

Tips op een rijtje

  1. Zorg voor draagvlak binnen én buiten je vereniging.
  2. Zorg voor een snel, verkeersvrij en veilig parcours.
  3. Vraag ruim op tijd een vergunning bij de gemeente aan.
  4. Informeer omwonenden tijdig.
  5. Zorg voor een optimale wedstrijdbeleving.

Zelf een tijdrit organiseren? 

Tegenwoordig vallen tijdritten en funklasse-wedstrijden (categorie 4 wedstrijden) onder de NTFU-verzekering. Voor deelnemers geldt dat schade aan de fiets en persoonlijke eigendommen gedekt is, voor verenigingen geldt dat zij deze evenementen onder de vlag van de NTFU kunnen organiseren. Zelf een competitief evenement organiseren? Neem contact op met Ben de Weerd via bdeweerd@ntfu.nl.