31 juli 2018

Laagdrempelige mountainbikecompetitie voor recreatieve rijders

Laagdrempelige mountainbikecompetitie voor recreatieve rijders

De Veluwse MTB Competitie bestaat uit een aantal laagdrempelige, regionale mountainbikewedstrijden in de Funklasse. Tien verenigingen uit de regio werken samen om recreatieve rijders wedstrijden op hun eigen niveau aan te bieden.

Het samenwerkingsverband begon een jaar of zes geleden met een interclubcompetitie tussen twee verenigingen, Mountainbikeclub Bar End en WSV De Zwaluwen. Daar sloten zich steeds meer verenigingen uit de regio bij aan en zo ontstond de Veluwse MTB Competitie: 9 wedstrijden, georganiseerd door 10 verenigingen. Dit zijn ATB vereniging Oldebroek, Bar End, De Zwaluwen Deventer, ETP Zutphen, Last Gear, MBC Midden Nederland, TV de Volharding, Tour de Force, WV Ede en WV Noord Veluwe.

Weinig wedstrijden

“In de winter werden voorheen weinig wedstrijden aangeboden, zeker voor de meer recreatieve rijder,” vertelt Arjan Kampf, voorzitter van Stichting Veluwse MTB Competitie en verbonden aan de vereniging Last Gear, die ook één van de competitiewedstrijden voor haar rekening neemt.

Samenwerking

Jaarlijks treffen de organiserende verenigingen elkaar tijdens een startbijeenkomst, waar onder andere de data van de wedstrijden wordt vastgelegd. Alle verenigingen zijn verantwoordelijk voor hun eigen wedstrijd. Stichting Veluwse MTB Competitie ondersteunt de verenigingen op het gebied van inschrijvingen, tijdwaarneming en uitslagen. “Dat wij dit stukje techniek voor onze rekening nemen, maakt het voor de verenigingen makkelijker om een wedstrijd te organiseren,” legt Arjan uit. “Daarnaast kunnen we de kosten spreiden en trek je sneller meer deelnemers door met meerdere verenigingen zoiets op te zetten.”

Laagdrempelig

De wedstrijden zijn bedoeld voor de recreatieve mountainbikerijder, die toch een wedstrijd wil rijden. Laagdrempeligheid staat daarom centraal. “De inschrijfkosten zijn laag en je hebt niets anders nodig dan een basislicentie van de KNWU of een lidmaatschap bij de NTFU. We doen niet aan prijzengeld, er zijn alleen medailles te winnen. Daardoor is het voor wedstrijdrijders van een hoger niveau minder interessant,” legt Arjan uit. “Het parcours is wat minder technisch dan bij de landelijke jeugdcompetitie bijvoorbeeld. We willen de wedstrijden niet te uitdagend maken, het moet voor iedereen goed te doen zijn.” Bijkomend voordeel is dat de regionale wedstrijden voor de meeste deelnemers ook niet verder dan één uur rijden zijn.

Professionalisering

Hoewel het laagdrempelige karakter van de wedstrijden voorop staat, is de organisatie van de wedstijden met de jaren wel geprofessionaliseerd. “In het begin noteerden vrijwilligers de deelnemers handmatig op volgorde van binnenkomst. Tegenwoordig beschikken we over een elektronische tijdwaarneming, waardoor we klassementen kunnen opstellen,” vertelt Arjan. “We kunnen jongens en meisjes nu apart classificeren en ook rondetijden verwerken. Dit maakt het aantrekkelijker om deel te nemen en dat zien we terug in het aantal deelnemers.”

In het eerste jaar telden de wedstrijden zo'n 40 tot 50 deelnemers. Het afgelopen jaar waren dat er 300. “Dat is wel een beetje het maximale aantal dat we kunnen hebben,” merkt Arjan op. “Op een wat korter mountainbikeparcours kun je maximaal honderd deelnemers tegelijk kwijt, omdat het veelal smalle paadjes zijn.”