11 juli 2018

Sterke jeugdafdeling MTB Assen

 

Sterke jeugdafdeling MTB Assen

Maar liefst 90 jeugdlenen trainen bij MTB Assen. Dat is het resultaat van een combinatie van factoren vertelt Suzanne Dekker, secretaris van de club. “Het komt onder andere door enthousiaste trainers, een goede sfeer en niet onbelangrijk: onze jeugdlenen kunnen een fiets te lenen.”

Enthousiasme

MTB Assen bestaat inmiddels zes jaar en is in die tijd behoorlijk gegroeid. Enthousiasme is volgens Suzanne de belangrijkste voorwaarden om een sterke jeugdafdeling op te bouwen. “De sfeer tijdens trainingen is enorm belangrijk. Het enthousiasme van de trainers straalt over op de jeugd.”

Goede begeleiding

Alle twintig trainers die bij MTB Assen actief zijn, hebben een WT1, WT2 of WT3 opleiding gevolgd bij de NTFU of KNWU. “Het is belangrijk dat er voldoende gediplomeerde trainers zijn om de veiligheid van de kinderen te garanderen,” vertelt Suzanne. “We zetten altijd twee trainers in per groep en bij grote groepen soms zelfs een derde.” De grootte van de trainingsgroepen bij MTB Assen varieert, omdat de jeugd wordt ingedeeld op basis van hun leeftijd. “Iedere leeftijdscategorie heeft zijn eigen ontwikkelingsbehoefte en daar stemmen we de trainingen op af,” vertelt Suzanne.

Instroom van leden

Alle jeugd vanaf 6 jaar is welkom om bij MTB Assen een training te volgen. Ook aan kinderen die nog niet over een eigen fiets beschikken is gedacht. “De plaatselijke fietsenwinkel heeft een aantal fietsen ter beschikking gesteld die jeugdleden tegen een onderhoudsvergoeding kunnen lenen,” vertelt Suzanne. “Dat maakt het voor nieuwkomers makkelijker om het fietsen een keer uit te proberen.”

Diverse trainingsmogelijkheden

MTB Assen maakt gebruik van de faciliteiten van Regionaal Wielercentrum Noord. Dit sportcomplex beschikt over een technisch mountainbike parcours waar de leden van MTB Assen graag doorheen scheuren. “Dit is een parcours van een kilometer met allerlei klimmetjes en bruggetjes dat we gebruiken om de techniek te trainen,” vertelt Suzanne. “Daarnaast hebben we ook de mogelijkheid om in het naastgelegen recreatiegebied Baggelhuizenplas te fietsen.”

“Bij ons komt alles aan bod, van klimmen en schakelen tot het onderhoud van de fiets. De jeugd moet uitgedaagd worden om zich te ontwikkelen.” - Suzanne Dekker, MTB Assen

Afwisselende trainingen

Deze faciliteiten vormen een uitstekende basis om afwisselende trainingen aan te bieden, waarbij aandacht is voor zowel techniek als conditie. “Voldoende variatie in de trainingen is belangrijk,” benadrukt Suzanne. “Bij ons komt alles aan bod, van klimmen en schakelen tot het onderhoud van de fiets. De jeugd moet uitgedaagd worden om zich te ontwikkelen.”

Extra trainingen

Om aan ieders behoeften te voldoen, wordt er naast de reguliere training op zaterdagochtend doordeweeks nog een extra training aangeboden voor de jeugd die aan wedstrijden deelneemt. “Deze training is specifiek gericht op de techniek en conditie die nodig zijn voor het rijden van een wedstrijd,” legt Suzanne uit. En dat werpt zijn vruchten af, want de jeugd van MTB Assen is bij zowel regionale als nationale mountainbikewedstrijden vaak goed vertegenwoordigd.