3 juli 2018

Sterke mountainbike community

Sterke mountainbike community

In april organiseerde mountainbike belangenorganisatie IMBA Europe de tweede editie van het Take Care of Your Trails weekend. Een groot gecoördineerd onderhoudsevent om aandacht voor vrijwilligerswerk op MTB-routes te vragen. Ook in Nederland werd er volop geklust op de routes.

Tijdens de tweede editie brachten Europese onderhoudsgroepen meer dan 1.640 vrijwilligers op de been, een groei van 35% ten opzichte van 2017. "Zorg dragen voor je eigen MTB-route is iets nieuws voor de meerderheid van mountainbikers," stelt IMBA Europe directeur Mark Torsius. "Hoewel veel mountainbikers het belang en de waarde van goed onderhoud inzien, zijn er maar weinig fietsers die een actieve bijdrage leveren als vrijwilliger. Daar brengt het Take Care of Your Trails weekend hopelijk verandering in."

Sterke Nederlandse MTB-community

Frankrijk kreeg in 2018 de meeste vrijwilligers op de been. Op ruim 50 locaties werd met bijna 600 vrijwilligers onderhoud gepleegd. Andere landen die veel vrijwilligers op de been kregen waren Italië (12 locaties, 275 vrijwilligers), Schotland (9 locaties, 168 vrijwilligers), Slovenië (22 locaties, 152 vrijwilligers) én Nederland (17 locaties, 208 vrijwilligers). De NTFU is blij met de inzet van Nederlandse mountainbikers. "Dat we in één weekend zoveel vrijwilligers op de been krijgen, zegt iets over de groeiende betrokkenheid onder mountainbikers in ons land. Er is echter nog een wereld te winnen," vertelt Bart van de Vossenberg van de NTFU. 

Vrijwilligers zijn hard nodig

Uit onderzoek van de NTFU blijkt dat in Nederland al behoorlijk veel vrijwilligers actief zijn. Ons land telt ongeveer 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan onze routes werken*. Dat is hard nodig! Door decentralisatie van het natuurbeleid en bezuinigingen op het beheerbudget zijn natuurbeheerders namelijk niet altijd in staat voldoende onderhoud te doen. De inzet van vrijwilligers is onmisbaar voor kwalitatief goede, uitdagende en duurzame MTB-routes.

Draag je steentje bij

Wil jij jouw steentje bijdragen en deel uitmaken van de enorme vrijwilligerscommunity die de routes in tiptop conditie houdt? Help dan een trailcrew bij het onderhoud of word lid van een lokale MTB-vereniging die een route onderhoudt. Je kunt helpen bij het snoeien van takken, tegengaan van erosie op de route of aanleg van nieuwe singletracks.

Beeld: IMBA Europe

* Cijfer afkomstig uit Verenigingsmonitor 2017 en enquête MTB-kennisdag 2017.