18 juni 2018

Afzonderlijke damesgroep is een succes

 

Afzonderlijke damesgroep is een succes

Een aparte groep waarin uitsluitend vrouwen rijden, bij WSV De Zwaluwen uit Deventer is het een groot succes. Dankzij een passend aanbod dat is afgesteld op de behoeften van de vrouw blijft het damespeloton groeien.

In 2013 presenteerde de NTFU een onderzoek waaruit bleek dat het vrouwenfietsen in de lift zat. Het bestuur van WSV De Zwaluwen speelde hierop in en gaf één van haar vrouwelijke leden, Moniek Rijnders, de opdracht om een vrouwenafdeling op te zetten. “Op dat moment hadden we slechts een stuk of tien damesleden, waarvan een handjevol daadwerkelijk actief was,” vertelt Moniek. “Ik besloot de niet-actieve leden op te bellen en al snel werd duidelijk waar het aan schortte. De behoeften van vrouwen zijn gewoon heel anders.” 

Afgestemd op de vrouw

Nadat Moniek met een vragenlijst in kaart had gebracht waar die vrouwen dan precies behoefte aan hadden, bleek dat zes van de tien vrouwelijke leden zelfs bereid waren haar te helpen bij het oprichten van een damesgroep. “We hebben niet alleen naar het fietsen zelf gekeken, maar ook welke nevenactiviteiten we konden organiseren,” vertelt Moniek. “We kwamen erachter dat veel vrouwen het spannend vinden om in een peloton te fietsen en dat weerhield hen ervan mee te fietsen in een groep. Daarnaast was de zaterdagochtend niet handig en duurde een tocht van vier uur te lang.”

Introducees meenemen

In juni 2014 werd de eerste training georganiseerd, waar direct al twaalf vrouwen aan deelnamen. “We hadden afgesproken om allemaal een vrouw uit ons eigen netwerk te benaderen en deze als introducee mee te nemen,” vertelt Moniek. Het aantal vrouwen groeide snel en het trainingsaanbod werd op verzoek van de vrouwen uitgebreid van één naar twee trainingen in de week. “We hebben ons als initiatiefnemers nu teruggetrokken om anderen de ruimte te geven de damesgroep verder te ontwikkelen. Wij hebben het met zijn zessen in gang gezet, maar het initiatief komt nu vanuit de leden.” 

Gezelligheid

Inmiddels telt de damesafdeling maar liefst 70 leden. Het belangrijkste verschil met de trainingen die de gemengde groep doet, zit hem in de kortere afstanden die worden verreden en de grotere aandacht voor veiligheid. “De angst om te vallen is soms groot en daarom hechten vrouwen veel waarde aan veiligheid. Snel fietsen is niet het belangrijkste, gezelligheid mag zeker niet ontbreken. Daarom eten we in de zomer ook weleens een ijsje onderweg of pakken we een terrasje,” vertelt Moniek. “De vrouwen zijn heel enthousiast en er zijn zelfs een aantal vrouwen die voorzichtig aan wedstrijdjes deelnemen.”

Nieuwe doelgroep

Moniek moedigt alle verenigingen aan om een aparte vrouwengroep op te starten. “De vrouwen die nu tussen de mannen fietsen, vinden dat misschien niet erg, maar door een afzonderlijke damesgroep op te richten boor je een nieuwe doelgroep aan,” weet Moniek. “Kijk en luister goed naar de behoeften van de vrouw. Praat daarover en stel je aanbod daarop af.”