13 juni 2018

Van welwillende vrijwilligers naar gestructureerd onderhoud

Van welwillende vrijwilligers naar gestructureerd onderhoud

Een MTB-route is geen doel maar een middel. De NTFU streeft naar een ruim openstellingsbeleid waarbij paden door verschillende recreanten gedeeld worden. Wanneer dit niet mogelijk is, kan een vaste MTB-route uitkomst bieden. Zo werd in 2013 de IJsselland route ten noorden van Deventer aangelegd.

Voor de komst van de vaste route fietsten mountainbikers kriskras door het bos en waren er regelmatig conflicten met wandelaars. Daar kwam verandering in met de bouw van de IJsselland route. De stroom mountainbikers werd gecentreerd op de route, de natuur kreeg meer ruimte en het aantal conflicten met andere recreanten nam af. 

Organiseren van vrijwilligers

Na de aanleg van de route door routebouwer Patrick Jansen kwam het onderhoud in handen van vrijwilligers. Eén van die vrijwilligers is Hans Voskamp, lid van onderhoudsgroep de ‘Alte Herre Gruppe’ dat onderdeel is van wielervereniging OWsomebikers. “Om afspraken goed vast te leggen en zaken als aansprakelijkheid goed te regelen, was het nodig om onze groep te formaliseren. Dus richtten we vereniging OWsomebikers op.” Dat bleek een goede zet. Bij de oprichtingsvergadering meldden zich meteen 50 leden aan en werd een 7 man sterk bestuur gevormd.

Inmiddels telt de club bijna 100 leden. “Een mooie vijver waaruit wij kunnen putten als er groot onderhoud op de route nodig is. We krijgen dan makkelijk 25 man op de been. Door het aandeel jongere leden krijgen we veel gedaan op zo’n klusdag,” aldus Hans. De vaste onderhoudsgroep telt 10 vrijwillige, met name gepensioneerde,  mountainbikers. De naam ‘Alte Herre Gruppe’ is daarom op zijn plek.

De groep ontwikkelde zich de afgelopen jaren van een groep welwillende vrijwilligers naar een professioneel gestructureerd gezelschap. De route wordt tegenwoordig wekelijks aan een inspectie onderworpen waarbij de werkzaamheden in een formulier en met foto’s worden bijgehouden. Deze formulieren worden vervolgens gedeeld met de terreineigenaren. 

Investeren in een goede relatie

“Een goede verstandhouding met terreineigenaren is van essentieel belang,” vertelt Hans. “Na een storm helpen we met het opruimen van de stormschade. Daarmee krijgen we andere dingen eenvoudiger voor elkaar. Een win-win situatie dus.” De onderhoudsgroep ontvangt een kleine dagvergoeding, kunnen gratis cursussen bijwonen en er zijn gesprekken over het uitbreiden en interessanter maken van de huidige route. 

Bekijk MTB-route Deventer (IJsselland) op Fietssport.nl.