1 juni 2018

Veilig onderweg met een Wegkapitein

 

Veilig onderweg met een Wegkapitein

Fietsen met een grote groep kan gevaarlijk zijn als er niemand de leiding neemt. TC de Tweewielers heeft een aantal leden opgeleid tot Wegkapitein – iemand die de veiligheid bewaard binnen een trainingsgroep. 

Een jaar geleden hebben drie leden van TC de Tweewielers op verzoek van het bestuur bij de NTFU de cursus tot Wegkapitein gevolgd. “Wij vonden dat er te eigenwijs werd gereden in de groep en dat het onduidelijk was wie er nu eigenlijk bepaalde wat ons gedrag op de weg is. Dat kregen we niet onder controle en dat leidde regelmatig tot irritaties bij andere weggebruikers en gevaarlijke situaties voor onszelf,” vertelt Bob Nederveen, voorzitter van TC de Tweewielers. “Een wegkapitein leek ons wel wat.”

De Wegkapitein is de baas

Tegenwoordig rijdt er altijd één Wegkapitein voor in de groep en één achter in de groep. “Er is geen clubrit meer die we zonder wegkapitein rijden,” vertelt Bob. “Er wordt gestructureerder en veiliger gereden en er is een duidelijk hiërarchie. De Wegkapitein is de baas en de leden conformeren zich daaraan.”

Verantwoordelijke taak

Het zijn van Wegkapitein is een verantwoordelijke taak. Zo bepaalt de Wegkapitein onder andere de route en snelheid van een tocht, maar zorgt deze er ook voor dat verkeers- en gedragsregels in acht worden genomen. “De Wegkaptein geeft tekens als we bijvoorbeeld moeten stoppen, moeten inritsen of met andere weggebruikers rekening moeten houden,” vertelt Bob. “Niet iedereen is daar zomaar geschikt voor. Je hebt iemand nodig die snel kan optreden en zijn stem durft te verheffen als dat nodig is.”

Veiligheid staat voorop

Het bestuur van TC de Tweewielers vraagt leden, waarvan zij denken dat deze geschikt zijn, om zich tot Wegkapitein te laten opleiden. “Na een dodelijk ongeluk in ons peloton een paar jaar terug hoeven we nog maar weinig argumenten aan te dragen wanneer het gaat om veiligheid,” vertelt Bob. “Iedereen stond achter het besluit van het bestuur om met Wegkapiteins te rijden. Het is ook een van de eerste regels waar wij nieuwe leden van op de hoogte stellen. Dat je luistert naar de wegkapitein is een voorwaarde om lid te worden.” 

Vriendelijk peloton

Sinds TC de Tweewielers met een Wegkapitein rijdt, is de sfeer in het peloton erop vooruitgegaan. Wanneer het peloton van TC de Tweewielers voorbijraast, bellen zij van tevoren en waarschuwt de voorste Wegkapitein dat er een groep volgt. De achterste Wegkapitein meldt dat hij de laatste was en bedankt nog even. “Vorig jaar bleek dat we de vrouw van één van onze leden hadden ingehaald. Die vertelde later dat ze nog nooit op deze manier door een wielerpeloton was ingehaald en had het als zeer prettig ervaren,” vertelt Bob tevreden. “Dat we het afgelopen jaar geen enkele valpartij of ongeluk hebben gehad, zal ongetwijfeld samenhangen met het feit dat we met een Wegkapitein rijden.”

Wil jij ook bij jouw vereniging wegkapiteins? Lees dan hier meer over de opleiding tot Wegkapitein.