29 maart 2018

Veilig door het verkeer met de wegkapitein

Veilig door het verkeer met de wegkapitein

Met het aankomende weer gaan de groepen wielrenners weer massaal de weg op. Logisch want samen fietsen is leuker! Daarom fietst 52% van de sportieve fietsers weleens in een groep. In een groep rijden is niet eenvoudig. Je moet continue anticiperen op je collega fietsers en de omgeving. Om je veilig door het verkeer te verplaatsen is het verstandig een Wegkapitein aan te wijzen.

Wat is een Wegkapitein?

Wanneer je groep uit meer dan 4 personen bestaat, wijs je een Wegkapitein aan. Hij of zij zorgt ervoor dat de groep op een plezierige en veilige manier kan fietsen. De Wegkapitein houdt zich daarbij aan de verkeers- en gedragsregels en ziet erop toe dat deelnemers deze naleven.  

Links, rechts, lek en ritsen

Voorafgaand aan een tocht maakt de Wegkapitein afspraken met de groep en spreekt hij enkele tekens af. NTFU-instructeur Lammert bespreekt in onderstaand filmpje enkele tekens die je gebruikt bij het rijden in een groep.

Cursus Wegkapitein

De NTFU organiseert naast trainersopleidingen ook opleidingen tot MTB-begeleider of Wegkapitein zodat jij veilig met een groep op pad kunt. Het afgelopen jaar zijn honderden fietsers opgeleid tot Wegkapitein. De cursus Wegkapitein duurt één dag en kan worden aangevraagd voor minimaal 10 en maximaal 14 personen.  Meer informatie over de cursus Wegkapitein vind je hier.