28 mei 2021

Heeft jouw groep al een Wegkapitein? Volg de cursus

 

Heeft jouw groep al een Wegkapitein? Volg de cursus

De één waarschuwt niet op tijd. De ander sprint altijd voor het groene licht. Sta je daar met de rest van de groep, te wachten voor rood. Terwijl je daar voor vertrek toch duidelijke afspraken over had gemaakt! Al eens gedacht aan een wegkapitein? Hij of zij houdt iedereen bij de les.

Ga je met meer dan vier wielrenners op pad? Dan is het handig een wegkapitein aan te stellen, omdat:

1. Het is veiliger

Fietsen in een groep, ook als jullie een informele vriendengroep zijn, brengt een bepaalde mate van verantwoordelijkheid met zich mee. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de mensen om je heen. Veel ongevallen in een groep gebeuren door onverwachte omstandigheden, zoals een uitwijkmanoeuvre of remactie. Met een wegkapitein wordt de kans op een valpartij kleiner, omdat hij of zij de veiligheid van de groep bewaakt.

2. Afspraak is afspraak

Als het goed is, maken jullie voor vertrek afspraken over signalen, snelheid en route. En, afspraak is afspraak, toch? Toch is niets menselijks ons vreemd en dan is het handig als de wegkapitein iedereen bij de les houdt. Bij lastige verkeerssituaties bepaalt hij of zij wat de groep doet en zo voorkom je dat iedereen voor zichzelf beslist en er onveilige situaties ontstaan. Hij of zij zegt wanneer het sneller of langzamer moet en wanneer je op elkaar wacht als iemand het niet bijhoudt.

3. Fietsen als groep wordt nóg leuker

Rijden als een groep wordt leuker met een wegkapitein. De wegkapitein is net als bij een voetbalteam een soort aanvoerder. Je vormt een hechter team en raakt beter op elkaar ingespeeld: wisselen, ritsen en communiceren gaat steeds beter.

4. Beter imago

Je anticipeert als groep beter op andere weggebruikers. Je laat zien dat jouw groep zich – net als anderen – aan de geldende verkeersregels houdt. Je draagt als groep bij aan een positiever imago van wielrenners. Groepen die al met een wegkapitein rijden, merken in hun omgeving dat er positief gereageerd wordt hoe zij als wielrenners rijden.

Meld jullie aan voor de cursus Wegkapitein

Ben jij die ‘geboren aanvoerder’ die jouw fietsgroep als een geoliede machine over het fietspad wil begeleiden? Trommel dan al je clubgenoten, fietsvrienden, collega’s of familieleden op en meld jullie via opleidingen@ntfu.nl aan voor de cursus Wegkapitein. Je kunt al meedoen met een fietsgroep van 4 en maximaal 14 personen.

Sinds 2015 zijn er al meer dan 2.000 Wegkapiteins en MTB-begeleiders opgeleid bij onder andere wielerverenigingen, triatlonclubs en schaatsverenigingen maar ook vriendengroepen volgen de cursus. De cursus duurt één dag en kan op locatie gegeven worden. 

Meer informatie over de cursus Wegkapitein vind je hier