3 april 2018

Mountainbikeroutes Rijk van Nijmegen krijgen upgrade

Mountainbikeroutes Rijk van Nijmegen krijgen upgrade

De mountainbikeroutes van de Loonse en Drunense Duinen en de Utrechtse Heuvelrug zijn geliefd bij vele mountainbikers. Het gebruik van moderne routebouwtechnieken maken deze paden aantrekkelijk om op te rijden en dat zijn TC De Pedaleurs, Mountainbikeclub Licht Verzet, TC Gennep en NXP Cycletime ook van plan in het Rijk van Nijmegen.

Brede, modderige paden

Veel mountainbikeroutes in Nederland bestaan al sinds de jaren ’90, zo ook de 18- en 24-kilometer lange routes in het Rijk van Nijmegen. Door het vele gebruik en de slechte afwatering zijn de paden uitgesleten en vaak modderig, tot groot ongenoegen van Peter Mak, secretaris bij TC de Pedaleurs en tevens initiatiefnemer om de mountainbikepaden te vernieuwen. “Wanneer het regent, blijft er een heleboel water op de paden liggen. Daar wordt overheen gereden en daardoor slijten de paden steeds verder uit. Met als gevolg: brede en vaak modderige paden,” legt Peter uit. “Dat is het laatste wat mountainbikers willen."

Twee jaar geleden volgde Peter de workshop ‘New School Routes’ bij de NTFU, over het aanleggen van mountainbikepaden op de moderne manier. “Deze paden hebben een beter afwateringssysteem en zijn droog, smal en hebben veel hoogteverschillen,” somt Peter op. “Dat wilde ik hier in Nijmegen ook realiseren, want ik ben al jaren ontevreden over de routes. We beschikken misschien wel over het mooiste mountainbikegebied van Nederland, maar de routes zijn enorm slecht.”

Upgraden

Voorwaarde voor het aanpassen van de mountainbikeroutes is dat alle betrokken terreineigenaren ermee akkoord gaan. Bij het Beheeroverleg met Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben TC De Pedaleurs en Mountainbikeclub Licht Verzet voorgesteld om de bestaande mountainbikeroutes te upgraden naar ‘new school’ mountainbikeroutes. “Veel gesprekken volgden en we zijn zelfs met de terreineigenaren op excursie geweest naar de Utrechtse Heuvelrug, waar de mountainbikeroutes volgens de moderne methode ontwikkeld zijn,” vertelt Peter. “Met het argument dat een goed ontworpen en gebouwde mountainbikeroute een beter regulerend vermogen heeft, wisten we de terreineigenaren te overtuigen.” TC Gennep en NXP Cycletime sloten zich ook aan bij het initiatief.

De nieuwe, aantrekkelijke paden hebben niet alleen voordelen voor mountainbikers. “Voorheen gingen veel mountainbikers opzoek naar andere paden in de buurt. Dat zorgde voor overlast bij andere recreanten en dat was een doorn in het oog van de terreinbeheerders,” vertelt Peter. “Door de mountainbikepaden aantrekkelijker te maken, hebben mountainbikers minder de neiging om er vanaf te wijken.” Daarnaast neemt de economische waarde van het gebied toe, omdat het meer recreatiemogelijkheden biedt.

Nieuwe routebouwtechnieken

Om de nieuwe routes te realiseren wordt er bijna € 120.000 geïnvesteerd door de provincie Gelderland en de betrokken gemeenten. Routebouwer Patrick Jansen is gevraagd om te helpen bij het ontwikkelen van de nieuwe routes. Hierbij wordt gebruik gemaakt van allerlei speciale routebouwtechnieken, zoals het aanbrengen van rolling grade dips om te voorkomen dat de route modderig wordt en het creëren van onder andere kuipbochten om de route zo aantrekkelijk mogelijk te maken. De nieuwe routebouwtechnieken zorgen er ook voor dat er minder onderhoud aan de paden nodig is.

Variabele afstanden

De nieuwe route wordt langer dan de oude en zal bestaan uit meerdere lussen. “Door niet één grote route te maken, kunnen recreanten zelf bepalen welke afstand zij rijden,” legt Peter uit. “Zo kun je bijvoorbeeld een ronde van 16 kilometer rijden, maar door daar lussen aan toe te voegen ook een afstand van 80 kilometer.”

Zodra de broedperiode in augustus afloopt kan er worden aangevangen met de realisatie van de nieuwe mountainbikeroute. Meter voor meter zal deze aangelegd worden en dat is een arbeidsintensieve klus. In het voorjaar van 2019 hoopt het Rijk van Nijmegen dan over een van de mooiste mountainbikeroutes van Nederland te beschikken.