12 februari 2018

Drie verschillende clubs, één jeugdafdeling

Drie verschillende clubs, één jeugdafdeling

De Noordelijke ATB Club, TFC NOAD en ATB Marum hebben de handen ineengeslagen om een sterke jeugdafdeling op te bouwen. Samen verzorgen zij een wekelijkse training voor alle jeugd uit de omgeving.

Tot een paar jaar terug was de Noordelijke ATB Club een vereniging voor volwassenen. “De vereniging vergrijsde. We wilden meer jeugdleden aantrekken, maar hadden weinig inzicht in hoe we dat aan moesten pakken,” vertelt Kick Millenaar, verantwoordelijk voor de afdeling Jeugd van de Noordelijk ATB Club. “Tegelijkertijd wilden we vanaf het begin een gestructureerde jeugdafdeling met een duidelijke visie en goede trainers en begeleiders.”

Het bestuur van Toerfietsclub NOAD zat tegen hetzelfde probleem aan te hikken. “Uiteindelijk hebben we samen de boel opgepakt en zijn we samen met TFC NOAD een jeugdafdeling gestart,” vertelt Kick. “Van de NTFU hebben we ondersteuning gehad over hoe we het opzetten van zo’n jeugdafdeling konden aanpakken. We hebben documentatie en informatie opgevraagd en in vergaderingen de aanpak besproken.” 

Sinds 2016 maakt ATB Marum ook deel uit van de jeugdafdeling. “Zij zagen het succes dat we boekten en klopten bij ons aan. Ze hadden al veel jeugdleden, maar te weinig trainers en begeleiders,” vertelt Kick. “Met alle verenigingen samen beschikken we nu over ruim tien gecertificeerde trainers en minimaal zoveel begeleiders.” 

Beleid bepalen

Alle jeugdleden staan ingeschreven bij de Noordelijke ATB Club, omdat dat verzekeringstechnisch het handigst is. Het beleid wordt echter in overleg bepaald. Twee keer per jaar komen de verenigingen dan ook bijeen om zaken met elkaar af te stemmen. “Alle activiteiten ontwikkelen we samen,” vertelt Kick. “Naast de wekelijkse training op zaterdagochtend gaan we met alle jeugdleden gezamenlijk naar wedstrijden en organiseren we bijvoorbeeld een trainingskamp.”

Wachtlijst

In vier jaar tijd hebben zich ruim 75 jeugdleden aangesloten. “We krijgen steeds meer aanvragen van jeugd om bij ons te komen trainen en hebben nu zelfs een kleine wachtlijst. We willen de groepen niet te groot maken en willen iedere groep zowel een gediplomeerde trainer als begeleider bieden,” legt Kick uit. “Op dit moment komen we gediplomeerde trainers te kort, maar binnenkort volgen weer vier leden een trainerscursus bij de NTFU.” 

Krachten bundelen

“Het grote voordeel van het samenwerken met drie verenigingen is het goede kader waar we over beschikken,” vertelt Kick. Dat is volgens hem ook meteen een van de voorwaarden om een sterke jeugdafdeling op te bouwen. “Zorg eerst voor genoeg trainers en begeleiders en houd er rekening mee dat zo’n jeugdafdeling snel kan groeien. Het is zonde als je na een half jaar moet stoppen, omdat er te weinig vrijwilligers zijn.” Ben je bang dat je vereniging te klein is? Ga dan, net als de Noordelijk ATB Club, opzoek naar een samenwerking met een andere vereniging uit de regio.