28 maart 2018

Wielervereniging Ede organiseert clinics voor schoolkinderen

 

Wielervereniging Ede organiseert clinics voor schoolkinderen

Meer kinderen kennis laten maken met de wielersport, dat is waar Wielervereniging Ede de laatste jaren haar speerpunt van heeft gemaakt. Dankzij een samenwerking met het onderwijs kunnen schoolkinderen nu makkelijk een clinic volgen en daardoor ook de weg naar de vereniging vinden.

“We wilden meer kinderen aan het fietsen krijgen en de fietsvaardigheid vergroten,” legt Roland Draaijer, voorzitter van de Wielervereniging Ede, uit. “We zijn een vraag gestuurde vereniging en hebben geluisterd naar wat kinderen wilden leren. Over het algemeen is dat toch fietsen op een ATB of BMX en trucjes leren. Zo hebben we een programma ontwikkeld dat aansluit op hun behoeften.”

Gemak en diversiteit

Sinds een jaar of twee organiseert WV Ede nu clinics fietsvaardigheid voor kinderen vanaf groep 6 op de basisschool tot kinderen ver in het voorgezet onderwijs. Onderwijsinstellingen kunnen aankloppen bij Wielervereniging Ede als zij zo’n clinic in het lesprogramma willen opnemen en deze worden dan tijdens schooluren georganiseerd. “We brengen het onderwijs een stukje gemak – een vast programma dat wordt gegeven door gediplomeerde trainers – waarmee scholen ook nog eens de diversiteit van hun eigen programma kunnen uitbreiden,” legt Roland uit. 

Groot speelterrein

Een clinic duurt twee uur en bestaat uit een reeks oefeningen dat de kinderen uiteindelijk een fietsvaardigheidsdiploma oplevert. “We hebben een eigen accommodatie met zowel een parcours op asfalt en klinkers als een off-road parcours. Daarnaast beschikken we over een vrij oefenveld van 800 vierkante meter. Op het asfalt hebben we 12 oefeningen geschilderd met verschillende moeilijkheidsgraad die tijdens de clinics worden uitgevoerd.” Het oefenveld is één groot speelterrein waar de kinderen onder andere over een wipwap kunnen rijden, leren hoe ze een kombocht rijden of van een trap naar beneden. Voor verenigingen die ook zo’n oefenveld willen creëren heeft Roland een waardevolle tip: “Kinderen zijn de beste adviseurs van hoe zo’n terrein eruit moet zien.”

Investeren

Het afgelopen jaar heeft Wielervereniging Ede 39 clinics verzorgd voor 10.000 kinderen. De clinics worden gesteund door de gemeente Ede, waardoor onderwijsinstellingen kunnen rekenen op een subsidie wanneer zij bij Wielervereniging Ede een clinic volgen. “Inmiddels weten de scholen ons te vinden, maar er is enorm veel lobbywerk aan voorafgegaan om het onderwijs over de streep te krijgen. De druk in het onderwijsprogramma is hoog en docenten kunnen niet zomaar tijd maken voor wéér een leuk idee van iemand. We hebben contact gelegd met verschillende partijen, waaronder de Gemeente en Sportservice Ede, om ons initiatief kracht bij te zetten. Uiteindelijk heeft het onderwijs via verschillende kanalen over ons aanbod gehoord en hebben ze tijdens de Schoolsport Olympiade met eigen ogen kunnen zien wat we precies aanbieden en hoe enthousiast dat de kinderen maakt. Het zijn allerlei kleine factoren die meespelen en het is zeker geen korte termijn project. Volhouden is belangrijk.”

Welke vruchten de vereniging hier nu precies van kan plukken? “Het voornaamste dat het ons heeft opgeleverd is dat meer kinderen fietsen en daar plezier uithalen. We merken dat een aantal bij de vereniging blijft hangen en lid wordt. Daarnaast zijn de clinics natuurlijk een bron van inkomsten voor de vereniging. Het is in principe een product dat je verkoopt.”