19 december 2017

De spelregels van een georganiseerde fietstocht

De spelregels van een georganiseerde fietstocht

Hoe leuk is het dat je via social media steeds makkelijker (semi)spontane ritjes kunt organiseren. En hoe leuk dat ook topwielrenners en mountainbikers steeds vaker anderen uitnodigen om samen te gaan fietsen. Als de groep deelnemers echter heel groot wordt, moet je er rekening mee houden dat je niet zomaar, lees zonder toestemming of vergunning, de weg op of de natuur in kunt gaan.

Vervelende gevolgen
Organiseer je zonder vergunning een evenement? Dan kan dat voor organisatoren die het spel wel volgens de regels spelen vervelende gevolgen hebben. Je verpest er het imago van je sport mee en zorgt ervoor dat andere organisatoren met steeds meer moeite een vergunning krijgen om een leuk event te organiseren. Bovendien zet je de relatie met vergunningverleners en terreineigenaren op het spel en daarmee de toegang tot fietsgebieden en aanleg van (nieuwe) MTB-routes. 

Organiseer je een evenement? Controleer dan vooraf bij de gemeente of terreinbeheerder of je een vergunning nodig hebt of misschien alleen melding hoeft te maken.

Gedraag je 
Hoe groot je groep ook is, hou je in ieder geval altijd aan de gedragscode voor wielrenners en mountainbikers en aan de #Buitencode

De Buitencode bestaat uit vijf regels:
  • Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte en minder je vaart
  • Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers
  • Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag
  • Sportief bewegen in de natuur doe je veilig, draag bescherming
  • Blijf op de paden en geef natuur de ruimte
Veel plezier!