17 maart 2023

Column Sander Kool over de inzet van de NTFU

 

Column Sander Kool over de inzet van de NTFU

Het type weet ik niet meer, maar het was een Batavus met 27 versnellingen. Wit met zwarte accenten. Bagagedrager en racestuur. Gekocht als gebruikte vakantiefiets bij Cycletours aan een Amsterdamse gracht. In vier dagen een rondje Nederland. Met mijn vader. Logeren in jeugdherbergen. De tweede etappe van 116 kilometer voerde van Den Oever naar Nieuw- Roden. Tegen de wind in over een ogenschijnlijk eindeloze Afsluitdijk.

Dit fietsavontuur schoot door mijn hoofd toen ik het bericht van de NTFU via LinkedIn over de Afsluitdijk las. ‘Fietsorganisaties teleurgesteld over mogelijkheden voor fietsen en wandelen op de Afsluitdijk’. De Afsluitdijk is gesloten voor fietsers en wandelaars omdat de dijk vernieuwd wordt. Dat vernieuwen duurt lang en is vertraagd tot 2025. In totaal zes jaar lang niet fietsen en wandelen van Den Oever naar Zurich en vice versa. De NTFU en haar partners zijn het daar niet mee eens. Ondersteund door de motie Bromet vinden we dat er veel meer gedaan moet worden om snel weer een rondje IJsselmeer te kunnen fietsen.

Mijn linker mondhoek trok omhoog. Een milde glimlach niet te onderdrukken. Het valt mij op dat de NTFU zich de afgelopen tijd actief en meer zichtbaar inzet voor problemen rondom fietsen. ‘Maak fietsen in het buitengebied beter bereikbaar’. ‘NTFU op de bres voor veerponten in Gelderland’. ‘Arnhem praat met fietsers na protest tegen sluiting bospaden’. ‘Houd MTB-route Nijmegen open’. Zomaar een aantal koppen van artikelen die de NTFU recent uitbracht.

Niet zoals in Les Misérables op de barricades. Niet schreeuwerig of ongenuanceerd. Geen lastercampagnes met een trollenleger via Twitter, maar als deskundige - met betrouwbare partners. Wetend wat de fietser beweegt. Opkomend voor de vereniging, opkomend voor de fietser. Met als doel dat de veerponten in Gelderland blijven varen, dat mountainbikeroutes openblijven en moeders, dochters, vaders en zonen snel weer fietsavonturen kunnen beleven over die eindeloze Afsluitdijk.

 

Sander Kool, voorzitter NTFU-hoofdbestuur