27 juli 2022

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

 

Aan de slag met sociale veiligheid: volg de opleiding vertrouwenscontactpersoon!

Discriminatie, (seksuele) intimidatie, pesten en agressie zijn helaas zaken die ook in de sport voorkomen. Het is belangrijk dat personen die te maken krijgen met bovenstaande zaken ergens terecht kunnen. De vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom een belangrijke schakel in een sportvereniging; het geeft sporters de kans om melding te maken van onveilige situaties en ongewenst gedrag en steun te zoeken. 

De VCP is een contactfunctionaris binnen de vereniging die zich inzet voor het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag, en is laagdrempelig aanspreekbaar als er vragen en/of zorgen zijn en bij incidenten. De VCP hoort aan en verwijst door, de VCP als rol is niet verantwoordelijk voor de oplossing van een incident. Meer weten over de taken en kwalificaties van een vertrouwenscontactpersoon? Lees hier meer. 

Gratis scholing voor NTFU-verenigingen

Omdat de NTFU het belangrijk vindt dat de wielervereniging een veilige omgeving moet kunnen zijn, bieden we vereniging aan om kosteloos een VCP op te leiden binnen de vereniging.  In de scholing tot vertrouwenscontactpersoon geven we jou de juiste informatie en kennis waardoor iemand binnen de vereniging deze rol op zich kan nemen. De opleiding tot VCP vindt plaats op: 

Datum: Zaterdag 24 september
Tijd: 09:00 tot 16:00 uur
Locatie: Sportcluster Veenendaal. Landjuweel 62, 3905 PH Veenendaal

Tijdens deze scholing

  • Leer je meer over de rol die een VCP vervult binnen een vereniging;
  • Besteden we aandacht aan de positie die de VCP inneemt wanneer er sprake is van ongewenst gedrag;
  • Krijg je handvatten om als VCP vertrouwelijke gesprekken te voeren, te reflecteren, om te gaan met de emoties van de diverse betrokkenen en hoe je binnen het beleid kan functioneren;
  • Gaan we in op de verwijzingen die mogelijk zijn bij een melding.

* De cursus vertrouwenscontactpersoon is alleen gratis bij te wonen door leden van de NTFU. 

Team verenigingsondersteuning staat voor je klaar

Heb je vragen over de scholing of wil je meer informatie? Team verenigingsondersteuning staat voor je klaar. Neem contact op met Caroline Lit of Luuk Berends via verenigingen@ntfu.nl of telefonisch via 0318 - 58 13 00.