14 december 2021

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

 

Huidige maatregelen verleng tot 14 januari

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot in ieder geval 14 januari. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond 14 december bekend op de persconferentie.

Maatregelen die gevolgen hebben voor de sport:

Avondsluiting sportlocaties

Sportlocaties zowel binnen en buiten moeten tussen 17.00 en 05.00 uur de deuren sluiten. 

Afstand houden

De 1,5-meter-maatregel geldt ook weer, ook op locaties waar je een coronatoegangsbewijs nodig hebt.

Coronatoegangsbewijs

Iedereen vanaf 18 jaar en ouder heeft een coronatoegangsbewijs nodig bij in binnensportlocaties. Op andere locaties, zoals de horeca en bij evenementen, is een toegangsbewijs nodig vanaf 13 jaar.

Mondmasker

Ook op locaties waar een coronatoegangsbewijs gevraagd wordt, is het dragen van een mondmasker verplicht. Op plaatsen waar je een vaste zitplaats hebt - bijvoorbeeld in de horeca - hoef je het mondmasker te dragen als je je verplaatst, bijvoorbeeld naar het toilet.

Waar moet je aan denken als je gaat fietsen

Zorg dat je een toegangsbewijs en een mondmasker op zak hebt, als je onderweg wilt stoppen voor koffie of warme chocolademelk of als je meedoet aan een toertocht.

Denk voor vertrek na over je groepsgrootte. Kun je onderweg andere weggebruikers de ruimte geven? Denk bijvoorbeeld na over:

  • De route: fiets je door stedelijk gebied en/of over drukke wegen/paden, zijn momenten waarbij je moet wachten, zoals bij verkeerslichten, kruisingen, et cetera?
  • De weg: rijden je over brede fietspaden en polder- en dijkwegen of over smalle weggetjes en singletracks?
  • Het tijdstip: fiets je op momenten waarop je veel andere weggebruikers tegenkomt, zoals in het weekend?
  • Ervaring: is iedereen goed op elkaar ingespeeld en weet iedereen hoe je in een groep rijdt?

Heb je een of meerdere keren ja moeten antwoorden? Ga dan met een kleinere groep op pad. Zo zorg je ervoor dat je anderen de ruimte kunt geven als je inhaalt of passeert, wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt.

Lees ook: Afstand houden tot anderen lastig? Welnee! Met deze 9 tips ga je veilig en verantwoord op weg.

Rijd je in de winter ‘s avonds als groep? Afgezien van het feit dat iedereen goede fietsverlichting heeft, houd er rekening mee dat er een maximale groepsgrootte van 4 personen geldt als je ná 17.00 uur buiten sport.