9 december 2021

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

 

Hoe spreid je de drukte tijdens je toertocht?

Tot en met in ieder geval 14 januari 2022 gelden er strengere coronamaatregelen. Zo zijn de 1,5 meter afstand en het mondmasker verplicht en is publiek niet toegestaan. Dat betekent dat je als organisator ook maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld drukte te verminderen. Hoe doe je dit?

Gespreide starttijden

Deelnemers laten starten op verschillende tijden, vermindert de drukte op delen van de route. Je geeft dit eenvoudig aan via Mijn tochten. Per route/afstand ken je een maximaal aantal deelnemers aan een starttijd toe. 

Voorinschrijving en Scan & Go

Deelnemers starten sneller als je gebruikmaakt van Scan & Go. Daarmee voorkom je dat deelnemers in de rij moeten staan voor de inschrijftafel. Zorg dat vrijwilligers op gepaste afstand de Scan & Go-barcode scannen. Tegenwoordig hebben veel fietsers hun barcode op hun telefoon, bijvoorbeeld in de Fietssport-app of ze hebben de barcode per mail toegestuurd gekregen.

Gebruik je Scan & Go met voorinschrijving, dan bespaart dat nog meer tijd én drukte bij de start. Deelnemers hebben zich dan alvast ingeschreven én betaald en hoeven alleen hun Scan & Go-pas te laten scannen. Ander voordeel van voorinschrijving met Scan & Go: je deelnemers en vrijwilligers vermijden handcontact, omdat er niet meer met contact geld betaald moet worden bij de inschrijftafel. Dit helpt de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Corona-toolkit

Via de website van sportkoepel NOC*NSF download je een gratis toolkit. In de toolkit vind je naast adviezen en tips ook visuele hulpmiddelen zoals posters, afbeeldingen en stickers waarmee je deelnemers tijdens bij de start-, finish- en pauzeplaatsen en fietsenstalling informeert over onder andere looproutes en hygiëneregels. Ook vind je hier de regels over het coronatoegangsbewijs, voorlichtingsmateriaal over het toegangsbewijs en handige links naar de CoronaCheck Scanner. 

GPX-bestand van de route

Zorg dat voor het uitpijlen van de route niet te veel personen op pad gaan. GPX-routes hebben de voorkeur. Zo beperk je de inzet van vrijwilligers. Verstuur het GPX-bestand ook naar de deelnemers, zodat ze voorafgaand aan het evenement de rit als GPX-bestand kunnen opslaan in een navigatiesysteem.

Lees de richtlijnen

NTFU vertaalde de landelijke maatregelen naar praktische richtlijnen voor toertochtorganisatoren. Lees de NTFU Richtlijnen voor toertochten goed door. Hierin vind je extra maatregelen die je neemt om het aantal mensen op een locatie te beperken en de 1,5 meter afstand te waarborgen. Raadpleeg ook het landelijk protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF, met algemene richtlijnen voor de sport. 

Vooralsnog is publiek bij amateursport en wedstrijden niet toegestaan. Mocht deze maatregel versoepeld worden, neem dan ook de Handreiking Toeschouwers bij wedstrijden door. Het document geeft je handige tips en adviezen om het maximum bezoekersaantallen te handhaven en de stromen van toeschouwers en publiek in goede banen te leiden.

Tips voor de veiligheid en hygiëne

Op NTFU.nl vind je tips over hoe je zorgt voor een zo veilig mogelijk evenement. We raden het je aan om ruim voor het evenement hier aandacht aan te besteden.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Caroline Lit, via verenigingen@ntfu.nl.