15 december 2021

Leermodule Voeding en Sport van start

 

Leermodule Voeding en Sport van start

De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), Wageningen University & Research en Sports Valley ontwikkelden een online leermodule Voeding & Sport. De leermodule is erop gericht instructeurs te leren hoe ze wetenschappelijke kennis over voeding en sport juist kunnen interpreteren, hoe ze er zelf kritisch over na kunnen denken en hoe ze het moeten toepassen in de praktijk. De leermodule is vanaf nu te volgen voor NTFU instructeurs. 

 

‘Voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden’, vertelt Rieneke Terink, wetenschappelijk onderzoeker van Sports Valley, het sportmedisch centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. ‘Dat geldt voor sporters van elk niveau, van beginnende sporters tot topsporters. Maar het kan voor sporters en hun trainers en instructeurs lastig zijn om te beoordelen welke beweringen over voeding en sport waar zijn. Er is, met name online, ontzettend veel informatie over voeding in relatie tot sport te vinden. Maar wat heeft bewezen effect en wat is een hype? En welke voedingsgewoonten passen het beste bij wielrennen en mountainbiken? Om trainers en instructeurs van de Nederlandse sportbonden te helpen ontwikkelden we deze leermodule, gebaseerd op wetenschappelijke kennis.’ 

Geert Lantink, coördinator opleidingen van de NTFU, vult haar aan: ‘We vinden het belangrijk dat de instructeurs leren hoe ze zelf kritisch na kunnen denken over (sport)voeding. Daardoor leren ze ook hoe ze de opgedane kennis in de praktijk toe kunnen passen op hun eigen sport waardoor ze hun sporters op dit vlak betere begeleiding kunnen bieden. De instructeurs leren door het kijken van video’s, het lezen van teksten en het maken van opdrachten veel over (sport)voeding. Bijvoorbeeld over hoe je kunt inschatten hoeveel energie een bepaalde sporter nodig heeft. Waarom koolhydraten, vetten en eiwitten van belang zijn en hoe ze de sportprestaties kunnen verbeteren. Hoe je de vetverbranding kunt verbeteren en hoe je de vochtbalans het beste kunt herstellen voor, tijdens en na het sporten.’

De leermodule 

De online leermodule is vanaf nubeschikbaar voor instructeurs via het bijscholingsaanbod op NTFU.nl. De leermodule bestaat standaard uit vijf modules:

  • Introductie in sportvoeding
  • Energie, temperatuur en vocht
  • Macronutriënten
  • Micronutriënten
  • Supplementen

Daarnaast zijn er verdiepende modules over de fysiologie, bijvoorbeeld over de kracht van een spier of spiervezeltype. En submodules over de jeugd, fysieke beperkingen, team-, spel-, kracht-, of duursporten.

De inhoudelijke kennis werd aangeleverd door wetenschappelijk onderzoeker Rieneke Terink van Sports Valley en door assistant professor dr. Marco Mensink van de leerstoelgroep Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit. De technische invulling werd gedaan door projectleider en coördinator opleidingen Geert Lantink van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). 

De andere deelnemende sportbonden zijn: Atletiekunie, Basketball Nederland, KNGU, KNKV, KNLTB, KNSB, Nederlands Handbal Verbond en Nevobo.

Sportinnovator project

Dit project vindt plaats binnen het Sportinnovator Centrum en met behulp van een Sportinnovator Voucher (ZonMw). 

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de leermodule Voeding en Sport op deze pagina. Na aanmelding ontvangen deelnemers een e-mail (mogelijk in ongewenste items) van NOC-NSF met de mogelijkheid een wachtwoord aan te maken voor Flowsparks. Flowsparks is de online omgeving waar deze E-Learning in wordt aangeboden. Deelnemers kunnen deze E-learning thuis, in eigen tempo volgen. Hier staat ongeveer 20 uur voor. 

Voor NTFU instructeurs levert het afronden van de E-learning 4 licentiepunten op. Het certificaat komt beschikbaar na het maken van alle opdrachten van de basismodules. De E-Learning is beschikbaar tot een maand na het downloaden van het certificaat.