13 juni 2021

Nieuwe EVA-update uitgesteld, basisversie beschikbaar

 

Nieuwe EVA-update uitgesteld, basisversie beschikbaar

Dit voorjaar moest het zover zijn. Na maanden van testen zou de verbeterde EVA-versie voor alle tochtorganisatoren beschikbaar zijn. Dat gaat helaas niet lukken. Een vertaalprobleem in de codering van de software gooit roet in het eten. Daardoor is het niet gelukt de interactieve kaart op tijd klaar te hebben. Omdat we juist nú alle organisatoren graag willen helpen bij de herstart van het toertochtenseizoen, stelt de NTFU de basisversie van EVA beschikbaar.

EVA (Eenvoudig Vergunningen Aanvragen) is het systeem dat het voor organisatoren makkelijker maakt vergunningen aan te vragen. Elke gemeente, provincie of landeigenaar werkt met eigen protocollen en formulieren voor vergunningen. Aangezien een tocht door meerdere gemeenten gaat, moet je bij bijna elke gemeente een melding maken of vergunning aanvragen. Een ingewikkeld en tijdrovend proces. EVA geeft organisatoren de contactgegevens van alle terreineigenaren in één handig overzicht. Via het bijbehorende formulier maak je aansluitend een eerste melding bij gemeenten.

Wat hebben we nog niet kunnen doen en waarom?

De integratie van de interactieve kaart op de website is het probleem. Gekleurde vlakken laten zien wie de terreineigenaar van een gebied is. De software van de interactieve kaart ‘praat’ echter een andere codetaal dan de software van de NTFU. Net zoals bij het leren van een vreemde taal, moet de bouwer van ons EVA-systeem de nieuwe codetaal leren. Daardoor kunnen we later dan gepland de verbeterde EVA-versie lanceren.

Wat is de oplossing

We stellen de basisversie van EVA voor alle tochtorganisatoren beschikbaar. Tot nu, werkte een testgroep van organisatoren met deze versie. 

Hoe werkt EVA

Je gebruikt EVA via Mijn Tochten. Bekijk deze video of raadpleeg de handleiding hoe EVA werkt.

Je vult de gegevens en de routes van je tocht in. Vervolgens haalt de database van EVA de contactgegevens van de gemeenten op waar jouw tocht doorheen loopt. Dit kan even duren. Houd rekening met zo’n 1,5 uur. We werken eraan om deze wachttijd te verkorten. 

EVA brengt ook (bijna) alle gebieden en bijbehorende terreineigenaren voor je in kaart. Dit zijn de gebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en de provinciale landschappen, op Noord-Holland, Zeeland en Drenthe na. Deze landschappen volgen binnenkort. Ook krijg je een overzicht van alle wegbeheerders op basis het van nationaal wegenbestand.

Vervolgens meld je met het meldingsformulier je tocht aan bij alle desbetreffende gemeenten. Het meldingsformulier bevat de informatie die de meeste gemeenten vragen. Let op: elke gemeente bepaalt echter zelf of er aanvullende informatie nodig is.

Wat hebben we wel kunnen doen?

De database van EVA is verbeterd, zodat contactgegevens van gemeenten en terreineigenaren sneller veranderd kunnen worden. Als tochtorganisator kun je ons daardoor beter helpen met het verrijken van de database.

Hoe nu verder? 

We verwachten binnenkort een oplossing te hebben om de interactieve kaart te vertalen naar de juiste codetaal. Daarna moet de interactieve kaart daadwerkelijk geïntegreerd worden in de database. Tot die tijd blijft de basisversie van EVA beschikbaar.

Wij staan voor je klaar!

Heb je vragen over Eenvoudig Vergunningen Aanvragen (EVA)? Neem contact op met Jos van Schijndel, via jvanschijndel@ntfu.nl of bel 0318-581300 (ma-do van 9.00-17.00 uur).

Documenten