14 juni 2021

Kansen op het gebied van ledenwerving

 

Kansen op het gebied van ledenwerving

Fietsen is populair! In 2020 kwamen er bijna 200.000 nieuwe sportieve fietsers bij. Aansluiten bij een vereniging was vanwege de lockdown echter niet vanzelfsprekend. Toch zien we dat veel fietsers wel de behoefte hebben om in een groep te fietsen, en mooie kans voor jouw club dus! Waar liggen de kansen voor jouw vereniging? We geven met een aantal feiten en cijfers enkele suggesties.

Fietsen populair bij vrouwen

Wist je dat 46% van de startende fietsers vrouw is? Steeds meer vrouwen stappen op de fiets, maar het aandeel vrouwen bij verenigingen blijft nog achter met slechts 14% van het ledenbestand. Een mooie kans voor jouw vereniging? WSV de Zwaluwen zette met succes een speciale damesgroep op, afgestemd op de behoeften van de doelgroep. De damesgroep groeide in twee jaar tijd van 10 naar 70 leden. Benieuwd hoe de Zwaluwen dit heeft aangepakt? Lees hier meer

Jongere doelgroep

De gemiddelde leeftijd van een verenigingslid is 53 jaar. Van de startende fietser ligt de gemiddelde leeftijd een stuk lager. 41% van de starters is tussen de 25 en 35 jaar en 16% tussen de 35 en 45 jaar. Een mooie kans op te verjongen dus! Wil je jongere fietsers aan je vereniging binden? Bedenk dan goed waar hun behoefte ligt. Het betrekken van de doelgroep kan daarvoor heel handig zijn. Uit de wielersportmonitor blijkt dat de startende fietser vooral behoefte heeft aan:

  • Mooie en geschikte routes (32%)
  • Werken aan techniek en/of beter worden (24%)

Mond-tot-mond reclame

52% van de verenigingsleden is lid geworden via een bekende bij de vereniging. Gebruik in de ledenwerving dus de kracht van mond-tot-mond reclame en zet je leden in als ambassadeur. Ben je van plan een nieuwe doelgroep aan te spreken? Kijk eens of er al enkele leden zijn die binnen die doelgroep vallen en of ze willen helpen, zoals ook in het voorbeeld van WSV de Zwaluwen. 

Voor in het achterhoofd

Ga je aan de slag met ledenwerving? Sportieve fietsers geven aan niet aan te sluiten bij een vereniging om de volgende redenen:

  • 25% van de sportieve fietsers sluit niet aan bij een vereniging omdat ze vinden dat dit te veel tijd kost
  • 20% van de sportieve fietsers sluit niet aan bij een vereniging omdat zij het gevoel hebben dat dit té prestatiegericht is

Het kan zijn dat de twee bovenstaande redenen te maken hebben met (onterechte) beeldvorming en/of verwachting van de sportieve fietser. Aan jouw vereniging de taak om vooraf dus goed na te denken hoe je je vereniging positioneert! 

Juli in teken van het clublidmaatschap

De hele maand juli kunnen potentiële leden kennismaken met het fietsen bij een club. Doet jouw vereniging ook mee? Lees hier meer over de actie ‘Welkom op de Club’.

Meer weten over ledenwerving

Wil je meer lezen over ledenwerving? Kijk dan eens op deze pagina. Heb je vragen? Team verenigingsondersteuning staat voor je klaar via verenigingen@ntfu.nl of 0318 – 581300.