26 januari 2022

Wat betekenen de versoepelingen voor de wielersport?

 

Wat betekenen de versoepelingen voor de wielersport?

Update 26 januari: de informatie op deze pagina is aangepast op basis van de versoepelingen per 26 januari. 

Het kabinet heeft de maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus per 26 januari verder versoepeld. Voor de wielersport betekent dit onder andere dat evenementen zoals toertochten onder voorwaarden weer kunnen plaatsvinden. Verder waren de meeste regels voor de wielersport al vervallen. We mogen weer fietsen zoals we dat gewend zijn. De enige maatregel die nog geldt, is dat je afstand moet houden tot andere weggebruikers.  

Toertochten

Het is weer mogelijk toertochten te rijden. Belangrijke voorwaarde is, dat tochtorganisatoren toestemming van de gemeente(n) hebben.

We roepen daarom tochtorganisatoren op contact op te nemen met de gemeenten om de mogelijkheden van een veilige tocht te bespreken. Ben je tochtorganisator? Lees HIER meer informatie over de veilige herstart van toertochten. 

Ben je deelnemer? Meld je via Fietssport.nl/toertochten aan voor een tocht. Check bovendien deze tips zodat je goed voorbereid aan de start van je tocht staat.

Coronatoegangsbewijs en mondmaskers

Bij horeca, zoals restaurants, cafés en sportkantines heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Neem voor de zekerheid ook een toegangsbewijs mee als je een tocht gaat rijden. Als bijvoorbeeld de start-, pauze- en finishplaats in een horecagelegenheid of binnensportlocatie is, heb je het bewijs nodig. Op buitensportlocaties is het bewijs nodig als je gebruik wilt maken van voorzieningen binnen, zoals het toilet, de kantine, kleedkamers of douches.

Er zijn uitzonderingen voor vrijwilligers en mensen die beroepsmatig op sportaccommodaties aanwezig moeten zijn. Mondmaskers zijn verplicht voor personen vanaf 13 jaar op binnensportlocaties, behalve tijdens het sporten, en voor binnenfaciliteiten van buitensportlocaties.

Lees ook: alles wat je moet weten over het coronatoegangsbewijs

Advies groepsgrootte

Je hoeft je tijdens het sporten onderling geen afstand te bewaren. Maar, respecteer dat andere weggebruikers wel de 1,5 meter afstand willen en moeten bewaren. Geef elkaar dus de ruimte, bijvoorbeeld als je inhaalt of passeert.

Ben je met veel? Splits de groep op in kleinere groepen. We adviseren onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga voor jezelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer);
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Respecteer dat andere weggebruikers wel de 1,5 meter afstand willen en moeten bewaren. Geef de ruimte als je inhaalt of passeert, wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt. 

Support je sport

Bovendien draag je bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters rekening houden met anderen: denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails op gaat.

We geven je in dit artikel 9 tips hoe je andere weggebruikers minimaal die 1,5 meter ruimte geeft.

Clubritten

Wielerverenigingen kunnen clubritten rijden. Je leest HIER hoe je veilig als vereniging weer op pad gaat.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over fietsen in coronatijd? Check dan dit artikel waarin je de veelgestelde vragen over fietsen in coronatijd op een rij vindt.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op.