5 juni 2021

Wat betekenen de versoepelingen voor de wielersport?

 

Wat betekenen de versoepelingen voor de wielersport?

Update 5 juni: de informatie op deze pagina is aangepast op basis van de versoepelingen per 5 juni. 

Op 5 juni is de derde stap gezet in de versoepeling van de maatregelen die momenteel gelden tegen de verspreiding van het coronavirus. Voor de sport betekent dit onder andere dat bij teamsporten de afstandsregels worden versoepeld en de deuren van sportkantines onder voorwaarden weer open kunnen.

Sinds 5 juni hoef je tijdens het sporten onderling geen afstand meer te bewaren. Maar, respecteer dat andere weggebruikers wel de 1,5 meter afstand willen en moeten bewaren. Geef elkaar dus de ruimte, bijvoorbeeld als je inhaalt of passeert.

Advies groepsgrootte

Ben je met veel? Splits dan de groep op in kleinere groepen. We adviseren een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga voor jezelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer);
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Respecteer dat andere weggebruikers wel de 1,5 meter afstand willen en moeten bewaren. Geef de ruimte als je inhaalt of passeert, wacht bij het verkeerslicht, op de verzamel- of startplaats van je rit en langs de kant van de weg als je een lekke band hebt. 

Support je sport

Bovendien draag je bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters rekening houden met anderen: denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails op gaat.

We geven je in dit artikel 9 tips hoe je andere weggebruikers minimaal die 1,5 meter ruimte geeft.

Clubritten

Wielerverenigingen kunnen weer clubritten rijden. Je leest HIER hoe je veilig als vereniging weer op pad gaat.

Toertochten

Een vraag die veel gesteld wordt: wanneer kunnen toertocht weer plaatsvinden? Goed nieuws: dat kan weer, als de gemeente toestemming geeft.

We roepen tochtorganisatoren daarom op contact op te nemen met de gemeenten om de mogelijkheden van een veilige tocht te bespreken. Ben je tochtorganisator? Lees HIER meer informatie over de veilige herstart van toertochten. 

Ben je deelnemer? We komen zo snel als mogelijk met informatie over de toertochtenkalender en hoe je veilig aan een tocht deelneemt. Houd in ieder geval Fietssport.nl/toertochten in de gaten.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over fietsen in coronatijd? Check dan dit artikel waarin je de veelgestelde vragen over fietsen in coronatijd op een rij vindt.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op.