12 mei 2021

Support de Gravel Code

 

Support de Gravel Code

De gravelbike is populair. Helaas is het aantal onverharde paden waarop je mag fietsen in sommige gebieden beperkt. Bovendien is niet altijd duidelijk wat de toegangsregels zijn. Dat leidt ertoe dat veel gravelbikers fietsen op paden waar dat niet is toegestaan. Dat resulteert in klachten van en conflicten met andere recreanten. Om spanningen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je onverhard mag blijven fietsen, lanceren wielersportbond NTFU, Fietssport, Bicycling, Shimano, Fiets Magazine en Staatsbosbeheer de Gravel Code.

Gravelen is hot. Lekker op je eigen houtje door de natuur dwalen. Wie wil dit nu niet? Toch heb je bij fietsen over onverharde paden te maken met meerdere grondeigenaren, zoals natuurorganisaties en particulieren, met ieder hun eigen regels. “Waar mountainbikers veelal speciaal aangelegde singletracks volgen, zoekt de gravelbiker vaker een eigen weg,” zegt Bart van de Vossenberg van wielersportbond NTFU. “Dat levert af en toe ingewikkelde situaties op met andere recreanten.”

Rein Zwaan, boswachter bij Staatsbosbeheer en zelf enthousiast fietser, herkent dit: “Hoewel fietsers van harte welkom zijn in onze gebieden, wil dat niet zeggen dat je op ieder pad mag fietsen. Ook al beweert je GPS-toestel soms het tegendeel.”

Om te zorgen dat gravelaars ook in de toekomst van onverharde paden kunnen blijven genieten, hebben wielersportbond NTFU, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets de handen ineen geslagen en de Gravel Code gelanceerd. Deze bestaat uit drie regels:

1.    Be nice, say hi

Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op. 

2.    Enjoy nature

Neem afval terug mee naar huis en maak geen lawaai; laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust.

3.    Stay on track

Niet elk pad is een fietspad. Controleer je gedownloade route en check - voordat je een strook induikt - of er verbodsborden staan. 

Support

Om de lancering van de Gravel Code kracht bij te zetten stonden de initiatiefnemers afgelopen weekend op het bekendste gravelpad van Nederland, het Let de Stigterpad. Honderden fietsers lieten hun handtekening achter op het gele bord dat speciaal voor dit doel naast de Utrechtse gravelstrook was gepland.

Stef Habets van Shimano is blij met het enthousiasme waarmee de Code werd ontvangen: “Voor Shimano staan mens en natuur centraal. Dit positieve samenspel zien we duidelijk terug in de Gravel Code. We zijn blij dat naast ons zoveel andere fietsmerken het gravelen een warm hart toedragen.”

Signeer en unlock

Uiteraard blijft het niet bij een eenmalige signeersessie in de bossen. Op Gravelcode.nl laten gravelaars, natuurorganisaties, fietsmerken en -media zien dat ze het initiatief blijvend ondersteunen. “Gravelen is genieten. Dit mag echter nooit ten koste gaan van de natuur. Daarom hebben wij de Code ondertekend,” zegt Imo Muller van Bicycling. Fiets draagt de Code eveneens uit: “We bepalen met ons gedrag zelf of we als gravelaars welkom blijven in het bos. Laten we daar naar handelen door ons aan de Code te houden,” vertelt hoofdredacteur Edwin Haan.

Ook Gijs Bruinsma, een van de bekendste bouwers van gravelroutes, staat volledig achter de Gravel Code. “Als gravelrijders willen we laten zien dat we fietsen in de natuur serieus nemen. Door ons aan de regels te houden, blijft het leuk in de bossen.”

Sta jij ook achter de Gravel Code? Signeer deze dan op Gravelcode.nl en draag uit dat jij een échte gravelaar bent. Als dank sturen we je een aantal gravelroutes van onze routemeester Gijs Bruinsma.