24 maart 2021

Sander Kool nieuwe voorzitter NTFU

 

Sander Kool nieuwe voorzitter NTFU

Als voorzitter van het NTFU-hoofdbestuur bereikte Rikus Jager vorig jaar de maximale zittingstermijn van negen jaar. Utrechtenaar Sander Kool (47) neemt het stokje voor de komende drie jaar over. We stellen hem aan je voor.

Tekst: Wilma Vorselman, interview uit Fietssport Magazine 1-2021

Met hond Koos aan zijn zijde verwelkomt Sander Kool mij in zijn tussenwoning in De Meern bij Utrecht, waar hij inmiddels veertien jaar samen met zijn vrouw Chantal en twee kinderen woont. “Ik had nooit gedacht dat ik het centrum van Utrecht zou verlaten, maar ja, als er gezinsuitbreiding komt, ga je daar toch anders over denken. Voorzieningen in de wijk en het groen om de hoek worden dan toch belangrijk. En je fietst hier zo de wijk uit richting het Groene Hart of de Utrechtse Heuvelrug.  

Toerklassiekers

De NTFU heeft dus een sportieve fietser binnengehaald? “Jazeker, de fiets zit in mijn genen. Mijn vader was voorzitter van WTC Woerden en ik mocht regelmatig mee naar profwedstrijden als de Tour de France en Gent-Wevelgem. Ook ging ik op fietsvakantie met mijn vader.” Met enige trots haalt hij een foto tevoorschijn waar hij als jochie van twaalf poseert naast een bepakte racefiets. “De Afsluitdijk over met fikse tegenwind, dat kan ik me nog goed herinneren.”

Ooit begonnen op de MTB-trails van de Utrechtse Heuvelrug, kwam een jaar of tien geleden de racefiets in beeld. Daarmee ontstond al snel het idee om met een aantal vrienden af te reizen naar toerklassiekers als de Amstel Gold Race en de 11-stedentocht. “Door de aanschaf van een Argon gravelbike heb ik nu ook de smaak te pakken gekregen van het gravelen. Zo probeer ik elke week met vrienden op de fiets te springen.”

Militaire operaties wereldwijd

In het dagelijks leven is Sander werkzaam bij de Koninklijke Marine als leidinggevende voor de Defensie-Duikgroep. Naast de fietssport loopt ook de duiksport als een rode draad door zijn leven. “Na het VWO wist ik niet zo goed welke kant ik op wilde. Rechten studeren in Amsterdam leek me wel wat, maar mijn vader vond dat niet zo’n goed idee. Ik had echter eerst een dienstplicht te vervullen en kwam zo bij het Korps Mariniers terecht. Na een jaar gediend te hebben bij het korps volgde ik een officiersopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine. Daarna specialiseerde ik me in het ruimen van explosieven, op land en onder water, en werd ingezet voor militaire operaties en oefeningen over de hele wereld, van de Oostzee tot de Perzische Golf. Hoewel ik nu een bureaufunctie heb, is het duiken nog steeds een belangrijk onderdeel van mijn werk. Zo volg ik de komende weken een duikopleiding om het nieuwste materiaal te ervaren.” 

De meeste fietsers deugen

Positieve blik

Sander ziet mijn oog vallen op een open geslagen boek op een bijzettafeltje in de kleurrijke woonkamer. De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. “Ik ben er nog mee bezig, maar maak er graag een variant op: ‘de meeste fietsers deugen’. Het glas is altijd half vol, in plaats van half leeg, ik ben van de positieve insteek.”

Wat wil je als voorzitter van de NTFU bereiken? “Ik wil vooral zorgen voor verbinding en de belangen van alle sportieve fietsers in Nederland behartigen. Ook al leven we in een individualistische maatschappij, ik ben ervan overtuigd dat sport verbindt. Het maatschappelijk belang van de fietsvereniging en het sportieve fietsen is groot. Daarnaast wil ik me ervoor inzetten om het werk van bestuursleden en vrijwilligers te verlichten, een van de ambities uit het NTFU-meerjarenbeleidsplan. Het is belangrijk dat NTFU-verenigingen plezier blijven houden in het organiseren van toertochten. Er komt steeds meer werk op het bordje van een toertochtorganisatie. De regeldruk is groot. Een mooie stap is al gezet met het vereenvoudigen van de vergunningaanvraag, het EVA-systeem.” 

Professionele ondersteuning

Sander spreekt uit ervaring als hij de organisatie van een toertocht aanstipt. Sinds enkele jaren is hij betrokken bij de Jacco Versluis Classic in Woerden, een toertocht die hij helpt organiseren als ode aan het overlijden van zijn beste vriend. “Deze vreselijke gebeurtenis, hij kreeg een acute hartstilstand op de fiets, wilden we omzetten in iets positiefs. Deelnemers gaan op pad voor een goed doel, de Hartstichting. Bij de tweede editie sloten we ons aan bij de NTFU en was ik onder de indruk van de voordelen die dat oplevert én de professionele ondersteuning die wij ontvingen vanuit de sportbond. Daar sluit ik mij maar al te graag bij aan.” 

Nieuwsgierig waar onze nieuwe NTFU-voorzitter zich mee bezig houdt? Volg hem via Twitter.com/SanderKool.