11 maart 2021

Reactie NTFU op de versoepelingen van de coronamaatregelen

 

Reactie NTFU op de versoepelingen van de coronamaatregelen

Wel in groepsverband sporten op een accommodatie, maar niet op de openbare weg. We begrijpen dat met de huidige versoepelingen wielersporters onvoldoende geholpen zijn.

Begrijp ons niet verkeerd. Het kan ook ons niet snel genoeg gaan. Achter de schermen zitten we daarom niet stil. Samen met NOC*NSF bekijken we alle kansen en mogelijkheden die dit proces kunnen versnellen, mits uiteraard veilig en verantwoord voor alle betrokkenen. Zodat je weer samen met je clubgenoten of vrienden kunt fietsen. In dit gezamenlijk manifest roepen NOC*NSF, NTFU en alle sportbonden het kabinet op de hele sportsector zo snel als mogelijk weer te openen.

De NTFU trekt bovendien op met buitensportbonden als de Koninklijke Nederlandse Wandelbond (KNWB) en de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). Gezamenlijk zetten we ons in voor de verruimingsmogelijkheden voor doorstroomactiviteiten zoals toertochten. Door onze gezamenlijke inspanning staan toertochten in het heropeningsplan voor de sport.

Door de gezamenlijke lobby die sportkoepel NOC*NSF namens alle sportbonden in Nederland voert, ziet het kabinet in hoe belangrijk sport is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Want de druk op de samenleving is groot. Maar ook de druk op ziekenhuizen is hoog. En nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus.

Het demissionair kabinet versoepelt daarom in kleine stappen. Te beginnen met buiten sporten op een sportaccommodatie. Waarom op een sportaccommodatie? Omdat een accommodatie een duidelijk ‘afgekaderde’ locatie is. Er is toezicht, het aantal sporters is er goed te reguleren en zo kun je op een veilige en verantwoorde manier samen sporten. Door deze versoepeling kunnen vanaf 16 maart onder andere tennissers, voetballers, hockeyers, baseballers, golfers en boogschieters weer sporten. Zij konden sinds 27 november überhaupt niet meer sporten, dus zij zijn enorm geholpen met deze maatregel.

Ook bij een wielervereniging met een afgesloten parcours kan er samen gefietst worden. Maar lang niet elke vereniging heeft zo’n mooi parcours. En waarschijnlijk fiets jij – zoals de meeste wielersporters – gewoon op het fietspad, de trails of een knisperend gravelpad. Een openbare buitenlocatie. En daar geldt nog steeds: maximaal 2 personen, omdat Nederland zich nog steeds in de meest kritieke risicofase bevindt.

Het zijn zware maatregelen, die bij zo’n kritieke fase horen. En dan duurt wachten lang. Je mist je club en je kijkt er naar uit om samen met je vrienden of clubgenoten te  fietsen. Misschien merk je dat er al groepen van 3 of meer fietsers zijn, of fiets je zelf al in zo’n groep. Maar de regel van maximaal 2 personen blijkt voorlopig nog nodig te zijn.

Blijf fietsen en blijf genieten, van elke kilometer die je maakt. Fietsen is één van de weinige sporten die we sinds het uitbreken van de coronacrisis élke dag hebben kunnen beoefenen. Laten we goed met dit privilege omgaan, voor de volksgezondheid, voor ons imago als fietser en voor je vereniging of vriendengroep. Zodat we uiteindelijk weer samen mogen fietsen.

Arjan de Vries
Directeur NTFU