10 maart 2021

Voorjaarstrainingen bij TWC ’t Verzetje om fietsvaardigheid te vergroten

 

Voorjaarstrainingen bij TWC ’t Verzetje om fietsvaardigheid te vergroten

Het voorbeeld van TWC 't Verzetje is gebaseerd op de tijd voor de coronacrisis. 

Jaarlijks organiseert TWC ’t Verzetje uit Bemmel een serie voorjaarstrainingen om beginners de basis van het fietsen te leren. Zo kunnen alle deelnemers voorbereid van start zodra het wielerseizoen begint.

Het idee om extra trainingen aan te bieden in voorbereiding op het nieuwe seizoen is niet nieuw. “De voorjaarstrainingen zijn een jaar of 12 geleden opgezet door een groep enthousiaste vrijwilligers, bedoeld om de start van het wielerseizoen in te luiden”, vertelt Eric Bouwmeister, voorzitter van TWC ‘t Verzetje. “Destijds boden we de trainingen aan voor iedere fietser, van beginner tot wedstrijdrenner, maar daar hebben we nu de capaciteit niet meer voor. Het aantal vrijwilligers is de laatste jaren flink afgenomen.”

Beginner staat centraal

De opzet van de voorjaarstrainingen moest daarom anders. TWC ’t verzetje koos ervoor om zich uitsluitend op de beginnende en minder geoefende fietser te richten. “We merken dat zij het meeste baat hebben bij deze extra trainingen”, legt Eric uit. 

In drie trainingen wordt een groep van 15 á 20 deelnemers, onder begeleiding van twee ervaren instructeurs, de beginselen van het fietsen bijgebracht. “Er is onder andere aandacht voor het rijden in en met een groep, de positie op de fiets en verschillende technische vaardigheden zoals bochtentechniek en het klimmen en dalen.”

Zowel leden als niet-leden kunnen gratis deelnemen aan de voorjaarstrainingen. De werving van deelnemers gebeurt voornamelijk via sociale media, regionale kranten en mond-tot-mondreclame. “Voor de deelnemers is het een mooie gelegenheid om het wielerseizoen te openen en de fiets weer uit de schuur te halen”, stelt Eric. “Ook zijn de voorjaarstrainingen ideaal voor mensen om te kijken of fietsen met een groep wat voor hen is. Op deze manier kunnen ze laagdrempelig kennismaken met de vereniging.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Dat deelnemers geen inschrijfgeld voor de trainingen betalen, geeft aan hoe belangrijk TWC ’t Verzetje het bijspijkeren van de fietsvaardigheden vindt. “We bieden dit aan als service vanuit de club. We vinden het belangrijk dat mensen bewust op de fiets zitten en zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om daarbij te helpen.” 

Laagdrempelige instap

Hoewel het de vereniging financieel niet direct wat oplevert, zorgt het wel voor zichtbaarheid en instroom van nieuwe leden. “Het levert naamsbekendheid op en zorgt ervoor dat potentiële leden onze vereniging weten te vinden. De voorjaarstrainingen zijn een laagdrempelige manier voor geïnteresseerde om eens te proeven aan het fietsen in een groep, de sfeer binnen de vereniging en de snelheid waarmee gefietst wordt. Een fijne bijkomstigheid is dat het jaarlijks ook verschillende nieuwe leden oplevert”, besluit Eric. 

Tekst: Lysanne Wilkens