17 december 2020

NTFU steunt tochtorganisatoren in coronatijd én daarna

 

NTFU steunt tochtorganisatoren in coronatijd én daarna

2020 is in alle opzichten een bijzonder wielerjaar te noemen. Als wielersportbond hebben we clubs en sporters zoveel als mogelijk geïnformeerd, ondersteund en geadviseerd over wat niet meer mag, maar nog wél kon. Op dat laatste blikken we graag terug en kijken vooruit naar 2021, want ook dan staan we weer voor jullie klaar. We willen via deze weg al onze clubs, tochtorganisatoren en leden bedanken voor hun inzet en flexibiliteit het afgelopen jaar.

Toertochtenkalender in de zomer

Eind juni kregen we het bericht dat evenementen weer waren toegestaan per 1 juli 2020. We vroegen organisatoren die in juli of augustus een tocht konden organiseren, dit meteen bij ons te melden, waardoor we op 1 juli een goedgevulde kalender konden presenteren aan fietsers.

Toertochtenprotocol voor organisatoren

De Rijksoverheid stond evenementen toe vanaf 1 juli, mits deze voldeden aan de geldende maatregelen. We beseften dat het volgen van deze maatregelen een grote inspanning vroeg van toertochtorganisatoren. Daarom hielpen we zo goed als mogelijk bij de organisatie, door praktische richtlijnen te delen. Bekijk de NTFU Richtlijnen voor toertochten hier.

Drukte spreiden met Scan & Go, voorinschrijving en tijdvakken

Met Scan & Go, voorinschrijving en de indeling in tijdvakken konden organisatoren fietsers gespreid deel laten nemen aan de tocht. In dit artikel voor tochtorganisatoren zetten we alle tips om drukte te spreiden op een rij. In september introduceerden we de webapplicatie van Scan & Go, waardoor vrijwilligers de deelnemers ook met hun mobiel konden scannen. Zo konden deelnemers nóg sneller starten.

Deelnemers voorbereiden op hun tocht in coronatijd

Op Fietssport.nl bereidden we deelnemers voor op hun deelname aan een tocht in coronatijd. Schrijf je van te voren in, gebruik je Scan & Go-pas, start in het juiste tijdvak, gebruik je eigen bidon, volg de instructies op en houd rekening met andere verkeersdeelnemers waren punten die we meegaven aan fietsers.

Virtueel toertochten rijden met Bkool

In de zomer - hét moment om mooie toertochten te rijden - was de kalender helemaal leeg. Alle wielerwedstrijden en –toertochten tot 1 september waren afgelast. Om toch samen van de mooiste tochten te genieten, organiseerden we met virtueel fietsplatform Bkool de Fietssport League. Zo konden fietsers toch nog 5 toertochten rijden.

Lees hier wat de NTFU in 2020 gedaan heeft voor verenigingen

Waar kun je in 2021 op rekenen?

Pleiten voor uitzonderingspositie toertochten

We vonden en vinden het belangrijk dat tijdens deze coronaperiode mensen kunnen blijven fietsen. De NTFU brengt daarom de wensen van toertochtorganisatoren, verenigingen en fietsers in bij sportkoepel NOC*NSF. Zij voeren namens de Nederlandse sport gesprekken met de overheid. De NTFU trekt op met andere buitensportbonden, zoals de Koninklijke Nederlandse Wandelbond (KNWB) en de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). Doel: verruimingsmogelijkheden voor doorstroomevenementen zoals toertochten. Vorig jaar werden - per 1 juli 2020 - evenementen onder strikte maatregelen weer toegestaan. Helaas werd in oktober 2020 deze toestemming ingetrokken. Ook in 2021 blijven we ons inzetten voor toertochtorganisatoren en bekijken we de mogelijken binnen de maatregelen.

Tarieven worden voor NTFU-stichtingen niet verhoogd

In verband met de situatie rondom het coronavirus, wil de NTFU een gebaar maken richting haar verenigingen, stichtingen en leden door de tarieven niet te verhogen, ook niet met de inflatiecorrectie. Daarom blijven de tarieven in 2021 dus gelijk aan de tarieven van 2020.

Toertochtondersteuning

Verenigingen en toertochtorganisatoren ondersteunen en helpen is en blijft belangrijk, zeker in moeilijkere periodes. Zo wordt het team Verenigingsondersteuning bij de NTFU uitgebreid naar 3 personen. Vanaf 2021 staan voor jouw vereniging, stichting, onderhoudsgroep en vrijwilligers klaar:

Verenigingsfonds

In 2020 stelde de NTFU het Verenigingsfonds beschikbaar: een budget van € 30.000 om verenigingen te helpen bij het structureel opzetten en/of verbeteren van projecten voor ledenbehoud en -werving, jeugdactiviteiten of toertochtpromotie. Ook in 2021 kunnen verenigingen een aanvraag doen. Lees hier meer over het fonds. 

Waar kunnen we jouw organisatie in 2021 mee helpen?

Samen fietsen is sinds coronatijd anders dan anders. Dat zal begin 2021 ook zo zijn. Als tochtorganisator heb je te maken met vraagstukken waar je eerder niet mee te maken had. Dan is het goed te weten dat je altijd bij de NTFU kan aankloppen, hoe groot of klein je vraag ook is. De NTFU denkt graag met je mee om beperkingen om te zetten in mogelijkheden. Mail je vraag naar Caroline Lit, via carolinelit@ntfu.nl. We maken daarna eventueel een telefonische afspraak om je goed op weg te helpen.