24 november 2022

Houd MTB-route Nijmegen open

 

Houd MTB-route Nijmegen open

Na jarenlange voorbereidingen opende in 2020 een aantal verbeterde mountainbikeroutes in het Rijk van Nijmegen. Doel: ruimte geven aan natuur en een scheidslijn creëren tussen de paden en de vele diverse gebruikers. De routes werden daarna misschien wel de meest besproken routes in Nederland. Enerzijds omdat mountainbikers lovend over de routes zijn, anderzijds omdat er weerstand tegen de routes is. Vier bewoners en gebruikers van het natuurgebied die niet blij zijn met de mountainbikers en een natuurorganisatie die opkomt voor de flora en fauna en daarom willen dat de mountainbikeroutes verdwijnen.

De vrijwilligers van Stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen doen er alles aan om de routes open te houden. Zo hebben ze delen van de route gesloten en daarmee verlegd. Daardoor hebben bewoners en andere recreanten minder last meer van de mountainbikers en is er rekening gehouden wordt met dieren zoals het vliegend hert. 

Om dat allemaal voor elkaar te krijgen, haalden ze ruim 17.500 handtekeningen op met een petitie, gingen ze regelmatig het bos in om met mountainbikers, wandelaars en ruiters te praten, schreven het Nijmeegse college en gemeenteraad aan en organiseerden een fietsrit voor enkele politi. Om verder voldoende tegenwicht te kunnen bieden, moesten de vrijwilligers helaas een advocaat inschakelen. Geschatte kosten voor deze en komende rechtszaken: 65.000 euro.

Wil je helpen? Doneer of schaf het vrijwillig het MTB-vignet à 10 euro aan: met de opbrengst kunnen de vrijwilligers de oplopende juridische kosten betalen.

Wat doet de NTFU in Nijmegen?

Stichting MTB Routenetwerk Rijk van Nijmegen houdt zich bezig met het beheer en de ontwikkeling van MTB-routes in het gebied. De NTFU ondersteunt hen met onderhoudsrichtlijnen, diverse verzekeringen en hulp bij lokale belangenbehartiging. Zo schrijven we de lokale politiek aan en helpen we bij creëren van draagvlak.

Ook was de NTFU in november 2022 aanwezig in de rechtbank Gelderland om Stichting MTB Rijk van Nijmegen te steunen. De stichting zet als belanghebbende een eigen advocaat in in de zaak die Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) tegen de Provincie Gelderland heeft aangespannen. De stichting zorgt daarmee voor de MTB specifieke inbreng zodat het MTB-ers belang goed wordt behartigd. Zeker daar de VNC heeft aangekondigd alle MTB routes in NL te willen aanpakken.

De NTFU zet zich in voor alle fietsers

Wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als mountainbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij de steun van 75.000 leden kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden. Zo kun jij blijven genieten van je favoriete trails. Lees meer over de belangenbehartiging van NTFU.