3 december 2020

WTC Druten gaat slim om met vrijwilligers

 

WTC Druten gaat slim om met vrijwilligers

Het bestuur van WTC Druten motiveert de leden om zich in te zetten voor de vereniging. Dat doen ze door het belang van vrijwilligerswerk continue onder de aandacht te brengen. Dat werpt zijn vruchten af, want bijna de helft is actief als vrijwilliger.

Bijna de helft van de ruim 160 leden van WTC Druten zet zich vrijwillig in voor de vereniging. “Het is niet zo dat onze leden staan te springen hoor”, geeft Mike Markus, voorzitter van WTC Druten, toe. “Wij steken als vereniging veel tijd en moeite in het werven van vrijwilligers.”

Vast agendapunt

Tijdens de algemene ledenvergadering is het werven van vrijwilligers een vast onderwerp op de agenda. “We benadrukken altijd dat we vrijwilligers nodig hebben om evenementen door te laten gaan”, vertelt Mike. “Dat wordt tijdens zondagsritjes door de Wegkapitein nogmaals gecommuniceerd. Daarnaast plaatsen we een oproep op het forum van onze website, waar mensen zich makkelijk kunnen inschrijven. Zo blijven we ze eigenlijk achter de broek aan zitten.”

Voor wat hoort wat

Het bestuur houdt zich continu bezig met manieren om vrijwilligerstaken geliefd te maken bij de leden. “We proberen de vrijwilligersfuncties aantrekkelijk te maken door bijvoorbeeld lunchpakketten en consumptiebonnen uit te delen”, laat Mike weten. “Ook hebben we de route van onze toertocht zo in elkaar gezet dat er bij de pauzeplaatsen de hele dag aanloop is en vrijwilligers zich niet hoeven te vervelen.”

Daarnaast worden voor leden van WTC Druten door het jaar heen verschillende activiteiten georganiseerd om de binding met de vereniging te vergroten. “Op die manier betrekken we leden bij de vereniging en zijn zij eerder bereid zich in te zetten als vrijwilliger”, legt Mike uit. “Zo organiseren we bijvoorbeeld een jaarlijks clubweekend en informatieavonden over sportvoeding, fietsmetingen en omgaan met GPS-systemen.” 

Wissel van de wacht

Het vinden van nieuwe bestuursleden is ook een jaarlijks terugkerend agendapunt, aangezien de bestuursfuncties bij WTC Druten elke drie jaar worden overgedragen. Het bestuur bestaat uit drie personen – een voorzitter, secretaris en penningmeester – waarvan elk jaar één persoon wordt opgevolgd. “Zo zit je dus nooit langer dan drie jaar in het bestuur. Het goede aan deze constructie is dat mensen weten dat de bestuurlijke rol vergankelijk is. Dat maakt het makkelijker om kandidaten te vinden.” 

De constante wisseling in het bestuur zorgt er tevens voor dat de vereniging blijft vernieuwen. “Het geeft dynamiek in de organisatie. Op deze manier roest je niet vast in oude gewoonten en word je voortdurend voorzien van nieuwe inzichten”, legt Mike uit. “En om de doorstroom in het bestuur soepel te laten verlopen, wordt de nieuwe kandidaat het jaar voorafgaand aan de functie al ingewerkt.”

Nog 6 tips om vrijwilligers te werven

Geïnspireerd door het verhaal van WTC Druten? Ga aan de slag met deze 6 tips om (meer) vrijwilligers voor jou vereniging of stichting te werven. Heb je een vraag over het werven van vrijwilligers? Neem dan contact met met ons op via verenigingen@ntfu.nl.