20 november 2020

Verbinding in coronatijd

 

Verbinding in coronatijd

Zolang het coronavirus niet onder controle is, zullen wielerverenigingen zich aan moeten passen. De 1,5 meter afstand en gelimiteerde groepsgrootte maakt het organiseren van activiteiten niet eenvoudig, maar TC de Tweewielers Cuijck en Cycle Sport Groningen laten zien dat groepsactiviteiten ook op afstand voor verbinding kunnen zorgen.

TC de Tweewielers Cuijk - Inspelen op behoeften

Tijdens de eerste coronagolf werden bij TC de Tweewielers Cuijk direct allerlei initiatieven ontplooid om met elkaar in contact te blijven. Penningmeester Erik Lammers was de drijvende kracht: “Met het bestuur kwamen we bij elkaar om te kijken wat we voor de leden konden betekenen. Duidelijk was dat het onderlinge contact werd gemist, omdat we de sport niet meer met zijn allen konden uitoefenen.”

Online pubquiz

Daarop bedacht Erik een online clubquiz met wielervragen. “Fietsers houden van competitie, dus we koppelden er prijzen aan die beschikbaar werden gesteld door onze sponsoren. Deze online activiteit werd met veel enthousiasme ontvangen.”

Regelmatigheidsrit

Hoewel TC de Tweewielers veel clubactiviteiten moest uitstellen, kon de jaarlijkse regelmatigheidsrit – met een kleine aanpassing – onlangs wel doorgaan. “Normaal gesproken doen we dat met koppels. Nu werd iedereen individueel op pad gestuurd. Vooraf hadden we een schema gemaakt van starttijden met tussenpozen van 5 minuten, zodat leden elkaar onderweg niet tegen zouden komen. Zo konden we op een veilige manier toch samen onze sport beoefenen. Ook al fiets je individueel, je hebt wel het gevoel dat je samen bezig bent.”

Wat hebben de leden nodig om op een fijne manier te kunnen blijven fietsen?

Ledenmonitor

De afgelopen maanden leenden zich gelukkig om in ieder geval individueel te fietsen. Nu het buiten kouder en natter wordt, is dat minder vanzelfsprekend. Om als vereniging ook tijdens de wintermaanden niet stil te staan, besloot TC de Tweewielers in samenspraak met de NTFU een enquête te ontwikkelen die binnenkort onder de leden wordt verspreid. “Hiermee hopen we in kaart te brengen wat er speelt onder de leden. Hoe voelen zij zich binnen de vereniging? Wat motiveert hen om bij de vereniging lid te zijn? En wat hebben zij nodig om op een fijne manier te kunnen blijven fietsen? Nu de clubritten stilliggen, richten we ons als bestuur op het verbeteren van zaken die we wel in de hand hebben.”

Cycle Sport Groningen - Op pad met een doel

Ook bij Cycle Sport Groningen werden alternatieve manieren bedacht om de leden actief te houden. “Aangezien leden contributie betalen, vond ik dat we wat terug moesten doen. Bovendien wilde ik het clubgevoel en de saamhorigheid versterken en de onderlinge band warmhouden in een tijd waarin je niet samen kunt sporten”, vertelt voorzitter Marco Bergman.

Puzzelcompetitie

Wat begon met een simpele fotopuzzel waarbij leden de locatie van drie foto’s moesten raden, leidde tot zoveel enthousiasme dat een heuse puzzelcompetitie werd opgezet. “Elk weekend stuurden we een nieuwe puzzelopdracht rond. Leden hadden dan twee dagen de tijd om de opdracht te volbrengen.” De opdrachten varieerden van ‘fiets de clubkleuren’ tot ‘bedenk een menu’, met de taak om plaatsnamen te vinden die aansluiten op het thema en zo individueel een route uit te stippelen. “Daardoor konden we mensen op pad sturen met een doel, maar wel gespreid”, stelt Marco.

Challenges

“Met plaatsnaamborden kun je eindeloos creatief zijn. Maar we hebben ook een Strava-Art challenge gedaan en een Lymeric-opdracht. De inzendingen zorgden elk weekend voor hilariteit in de groepschat. Het enthousiasme werkte aanstekelijk, elke week nam het aantal deelnemers toe. Uiteindelijk hadden we net zoveel deelnemers aan de challenges als de gezamenlijke clubritten”, zegt Marco.

Uiteindelijk hadden we net zoveel deelnemers aan de challenges als de gezamenlijke clubritten.

Bingokaart

Aangezien de meeste opdrachten waren gericht op duurritten, ontwikkelde het bestuur ook een bingokaart met andere trainingsvormen. “Daarop konden leden afkruisen wanneer zij bijvoorbeeld een sprinttraining, viaducttraining of blokjestraining hadden voltooid. Zo konden we ook andere trainingsprikkels stimuleren”, legt Marco uit. “Het werkt om mensen met een doel op pad te sturen. Op deze manier kun je elkaar motiveren en heb je een stok achter de deur om op de fiets te stappen.”