27 oktober 2020

MTB-routes in nationale routedatabank

 

MTB-routes in nationale routedatabank

De NTFU werkt aan een project waarbij alle officieel uitgepijlde MTB-routes worden opgenomen in de nationale routedatabank. In de routedatabank worden deze netwerken samengevoegd tot één landelijk bestand. Onder andere gemeenten, onderwijsinstellingen en belangenbehartigers maken gebruik van de databank.

In Nederland zijn veel verschillende beheerders van routenetwerken die het verloop van de routes ieder op hun eigen wijze bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan het fietsknooppuntennetwerk. De routedatabank zorgt ervoor dat deze netwerken worden samengevoegd tot één landelijk bestand. Initiatiefnemer Fietsplatform zorgt samen met Wandelnet voor de fiets- en wandelnetwerken in de routedatabank. Regionale netwerkbeheerders houden de wandel-  en fietsroutes in de databank up-to-date en wijzigen indien nodig de informatie.

Wat kun je als onderhoudsgroep met de routedatabank?

De NTFU werkt samen met het team van de nationale routedatabank om de officiële MTB-routes in Nederland toe te voegen. De NTFU zorgt voor middleware met een extra functionaliteit speciaal voor onderhoudsgroepen van MTB-routes. Met de middleware kun je als onderhoudsgroep de MTB-route in beeld brengen, het onderhoud plannen én beheren. Meldingen over de staat van de route worden in het systeem opgeslagen en er worden onderhoudsacties aan gekoppeld. Het systeem houdt de status van deze actie bij en slaat dat op in de vorm van een logboek (eventueel met foto’s). Repeterende acties als inspectierondes worden in het systeem gepland. Dragers, zoals routepalen, bruggen, vlonders worden ook in het systeem beheerd.

Wanneer kun je de routedatabank gebruiken?

Een testgroep bekijkt momenteel hoe de functionaliteit van de middleware werkt. De testers adviseren de NTFU bijvoorbeeld over aanpassingen en verbeteringen. Verwachting is dat eind 2020 de eerste aangesloten onderhoudsgroepen gebruik kunnen maken van de extra functionaliteit die de middleware te bieden heeft.

Vragen

Heb je vragen over de routedatabank? Neem dan contact op Eric Kuijt, MTB Belangenbehartiging bij de NTFU, via ekuijt@ntfu.nl.