20 oktober 2020

Kansen in coronatijd voor jouw club

 

Kansen in coronatijd voor jouw club

De coronatijd is geen makkelijke periode voor wielerverenigingen. Toch zijn er ondanks de coronamaatregelen nog steeds veel mogelijkheden en kansen. Velocity Ladies, WTC Cothen, Toerclub Zevenhuizen ’80 en TFC De Hesseler Fietsers laten zien dat je met creativiteit en flexibiliteit ook tijdens de coronaperiode in kunt zetten op ledenbinding en -werving en het clubgevoel kunt versterken.

Velocity Ladies -  Corona Challenge

Bij Velocity Ladies namen ze na de persconferentie op 14 oktober een resoluut besluit. De club koos voor de veiligheid van de leden en annuleerden alle clubritten tot nader bericht. Maar, lang konden de leden niet stilzitten, want vrijwel direct daagde Velocity Ladies de leden uit met de Corona Challenge. Fiets in 4 weken tijd 202 km. Leden mogen zelf kiezen of ze 50 km per week of 202 km in één keer fietsen. Een paar voorwaarden: alleen buitenritten tellen mee, maar wel op elke fiets. Dat mag solo, maar ook als duo, trio of maximaal 4 personen - mits de 1,5 meter afstand gerespecteerd wordt. Bovendien mag iedereen meedoen, zowel leden als niet-leden en dames én heren. Challenge gehaald? Dan wacht er een leuke attentie. De foto's en video's die deelnemers onderweg maken en delen op Facebook, Instagram of in de Whatsapp-groep versterken het clubgevoel en de gedeelde resultaten stimuleren andere leden om door te gaan met hun challenge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Velocity Ladies in Eindhoven (@velocityladies_eindhoven) op

 

WTC Cothen – Band versterken

Aangezien trainen in groepsverband in het begin van de coronatijd niet mogelijk was, ging WTC Cothen op zoek naar een alternatieve manier om het contact met de leden warm te houden. “Toen we in maart vanuit de NTFU het dringende advies kregen om niet meer in groepsverband te fietsen, hebben we met het bestuur direct de koppen bij elkaar gestoken. We wisten niet hoe lang de situatie zou duren en wilden wat doen om de band met onze leden te behouden”, blikt Robert Luiten, voorzitter van WTC Cothen terug. In plaats van een bos bloemen of reep chocolade, kwam een bestuurslid met een veel toepasselijker idee. “We besloten bij ieder lid een binnenband te bezorgen, die de band met de vereniging symboliseert. Dat werd ontzettend gewaardeerd door de leden. Er kwamen veel leuke reacties binnen via de WhatsApp-groep.”

Met deze actie laat WTC Cothen zien dat een blijk van waardering niet veel hoeft te kosten. “De enige kosten die we hebben gemaakt, waren de aanschaf van de binnenbandjes. We hebben deze daarna zelf bij de leden bezorgd, wat ons portokosten bespaarde. Dat we een kleine vereniging zijn waarvan het grootste deel van de leden in de directe omgeving woont, was daarbij in ons voordeel.”

De actie van WTC Cothen was niet zozeer opgezet uit angst om leden te verliezen, maar vooral om de binding met haar leden te behouden. “We misten het contact, de gezelligheid, de koffie met appelgebak en de sterke verhalen over lange afstanden en hoge gemiddeldes en vonden dat we in deze moeilijke tijd iets van ons moesten laten horen.”

Toerclub Zevenhuizen ’80 – Toestroom van leden

Bij Toerclub Zevenhuizen ’80 was met name de toestroom van nieuwe leden in de afgelopen maanden opvallend. Zonder daar actief op in te zetten, groeide de vereniging in korte tijd naar 230 leden. Volgens voorzitter Adrie Franken komt dit vooral door het open beleid van de vereniging omtrent het meebrengen van kennissen. “We zetten niet actief in op ledenwerving, maar stimuleren onze leden om geïnteresseerden mee te nemen naar de vereniging. Dat kan bijvoorbeeld een familielid, buurman of vriend zijn”, laat Adrie weten.

We stimuleren onze leden om geïnteresseerden mee te nemen naar de vereniging: een familielid, buurman of vriend bijvoorbeeld

Nieuwe leden mogen drie keer vrijblijvend meetrainen bij Toerclub Zevenhuizen ’80. Daarna maken zij de keuze om zich wel of niet bij de vereniging aan te sluiten. “Die open houding nodigt uit om het fietsen een keer te proberen. Mensen blijven dan vanzelf hangen”, weet Adrie. “Daarnaast helpt het dat zij al iemand kennen bij de vereniging, die hen introduceert en wegwijs maakt.”

Ook het coronavirus had een aandeel in de toestroom van nieuwe leden. “Dat meer mensen aan het fietsen zijn geslagen, speelt ongetwijfeld mee. Bovendien zijn de groepen kleiner geworden, waardoor er onderling meer contact is. Het fietsen is sinds de coronatijd minder anoniem geworden”, merkt Adrie op. “Een nieuw lid verdwijnt niet zomaar in het peloton.”

TFC De Hesseler Fietsers – ABC-fietsen

TFC De Hesseler Fietsers uit Oosterhesselen telt circa 70 leden met een gemiddelde leeftijd van 60 jaar. Omdat fietsen in clubverband door de coronamaatregelen niet meer mogelijk was, blies de vereniging dit voorjaar het ABC-fietsen nieuw leven in. “Bij ABC-fietsen is het de bedoeling dat de leden middels fietstochtjes naar verschillende dorpen en steden de letters van het alfabet in alfabetische volgorde bijeen fietsen. De eerste letter van het dorp of de stad is hierbij bepalend”, legt voorzitter Henk van Veen uit. “Het spel stimuleert de leden om tochtjes te maken naar plaatsen waarvan ze de letter voor hun alfabet nodig hebben.”

Door het spel en de foto's en reacties in de Whatsapp-groep hebben de leden toch het gevoel in verenigingsverband bezig te zijn

De Whatsapp-groep zorgt ervoor dat de leden bij het spel betrokken worden en elkaars vorderingen kunnen volgen. “De deelnemers plaatsen als bewijs dat een plaats is aangedaan, een foto van het betreffende plaatsnaambord met daarbij hun fiets. Door de foto’s en de reacties, hebben de leden toch het gevoel in verenigingsverband bezig te zijn”, legt Henk uit. Bovendien werd er ook een beroep op de creativiteit van de leden gedaan. “Het bleek niet eenvoudig om alle letters van het alfabet te verzamelen. Soms moest er zelfs een ritje voor naar het buitenland worden gemaakt Quendorf en Xanthen”, besluit Henk. 

N.B. Wil je een rit maken die (gedeeltelijk) over wegen in België of Duitsland gaat? Voorkom vervelende verrassingen en check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.