14 januari 2022

Wat betekenen de verscherpte maatregelen voor de wielersport?

 

Wat betekenen de verscherpte maatregelen voor de wielersport?

Update 14 januari: de informatie op deze pagina is aangepast op basis van de persconferentie van premier Rutte. 

De Nederlandse overheid versoepelt de coronamaatregelen voor de sport. Per 15 januari mogen sportclubs weer open en er mag weer binnen gesport worden. Ook mag er weer in groepsverband gesport worden. Wel geldt nog de 1,5 meter afstand tot bijvoorbeeld andere verkeersdeelnemers. De maatregelen gelden tot en met in ieder geval 25 januari 2022.

De sport mag weer open

Vanaf 15 januari mag er weer buiten én binnen gesport worden, op elk moment van de dag. Dat betekent dat je dus ook ná 17.00 uur mag sporten. Goed nieuws als je bijvoorbeeld je je spinninglessen wilt hervatten, core- of krachttraining bij de fitness wilt doen of naast het wielrennen, mountainbiken of gravelbiken nog een andere sport beoefent, zoals zwemmen of schaatsen.

Wielerclubs met een eigen clubhuis kunnen hun deuren ook weer openen, zodat leden de toiletten, kleedkamers en douches kunnen gebruiken. De sportkantine mag open voor afhaal. Voor binnensportlocaties geldt dat je vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs moet overhandigen. 

Behalve tijdens het sporten zelf, adviseert de Rijksoverheid om zoveel als mogelijk elkaar minimaal 1,5 meter de ruimte te geven.

Meer info: Rijksoverheid.nl

Groepsgrootte

Er mag weer in groepsverband gesport worden. Denk echter voor vertrek wel goed na over de groepsgrootte. Kun je ook andere weggebruikers de ruimte kunt geven? Splits de groep bijvoorbeeld op in kleinere groepen.

Als richtlijn adviseren we onder normale omstandigheden een maximale groepsgrootte van 14 personen op de weg en 12 op de MTB. Ga echter voor jezelf na of dit ook in coronatijd kan, door te kijken naar factoren als:

  • de route (is er veel of weinig verkeer);
  • de weg (fiets je over brede fietspaden, polder- of dijkwegen of juist over smalle weggetjes en singletracks)
  • het tijdstip (in het weekend of door de weeks);
  • het weer (bij mooi weer trekken meer mensen erop uit);
  • ervaring van je leden (weet iedereen hoe je in een groep rijdt, is iedereen goed op elkaar ingespeeld). 

Bovendien draag je zo bij aan een positief imago van onze sport. Andere weggebruikers ergeren zich aan grote groepen. Vaak onterecht. Laat zien dat wielersporters juist rekening houden met anderen en denk goed na over de groepsgrootte en je eigen gedrag als je de weg of trails opgaat.

Geef elkaar de ruimte

Omdat horeca en vele andere locaties nog steeds gesloten zijn en winkelen in beperkte mate kan, trekken er meer mensen op uit voor een wandel- of fietstocht. En ook al is het winter: het kan dus op fietspaden en trails drukker zijn. Pas je snelheid hierop aan, zodat je op tijd kunt anticiperen en ruimte kunt maken.

Lees ook: Afstand houden tot anderen lastig? Welnee! Met deze 9 tips ga je veilig en verantwoord op weg.

Ga je samen mountainbiken: neem dan deze 7 tips door, vóórdat je gaat mountainbiken.

Organiseert je vereniging clubritten? Lees HIER hoe je veilig een clubrit organiseert. Raadpleeg voor de zekerheid ook het protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF.

Kunnen toertochten nog doorgaan?

Door de verscherpte maatregelen kunnen veel toertochten niet doorgaan. Het organiseren van een toertochten is namelijk een stuk ingewikkelder.

Heb je je ingeschreven voor een toertocht die is afgelast? Neem dan contact op met de organisatie van de tocht.

Alleen voor kleinschalige toertochten zonder vergunningsverplichting zijn - uitsluitend met toestemming van de gemeente en onder voorwaarden - mogelijkheden. 

Ben je toertochtorganisator en overweeg je een aangepaste, kleinschalige tocht te organiseren? Ga dan als volgt te werk:

  1. Neem bij je besluit in overweging waarom de maatregelen zijn ingevoerd: sociale contacten en reisbewegingen moeten worden geminimaliseerd.
  2. Ga in overleg met de contactpersoon bij de gemeente. Gebruik hierbij deze infographic, waarmee je aan de gemeente laat zien wat de kenmerken van een kleinschalige toertocht zijn.
  3. Gebruik ook de checklist voor doorstroomactiviteiten (voor toertochten zonder elementen van een evenement, zoals horeca, live muziek, verkoop eten en drinken).

Kunnen trainingen hervat worden?

Trainen mogen weer hervat worden. Op een sportaccommodatie binnen en buiten mag er gesport worden in groepsverband. Per 15 januari zijn er geen restricties meer op tijden en locaties. Ook ná 17.00 uur kunnen er dus trainingen, zowel binnen als buiten, gegeven worden. 

Neem ook het protocol Verantwoord Sporten van sportkoepel NOC*NSF goed door, waarin je richtlijnen vindt voor onder andere trainingen, clinics en andere sportactiviteiten.

Veelgestelde vragen over fietsen in coronatijd

Wil je meer weten over fietsen in coronatijd? Raadpleeg dan de de veelgestelde vragen.

NTFU volgt adviezen NOC*NSF

De NTFU volgt in het kader van de ontwikkelingen rondom het coronavirus de adviezen van sportkoepel NOC*NSF op. Zij staan in contact met de Nederlandse overheid en het RIVM. Zodra ons advies naar onze aangesloten verenigingen, tochtorganisatoren en/of leden wijzigt, brengen we je daarvan via dit bericht en sociale media van op de hoogte.

Wij staan voor je klaar

Heb je na het lezen van deze vragen en antwoorden nog opmerkingen? Neem dan contact met ons op.